Rob's kookboek

Gekruide lamsbout

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Oventijd
  • 1-1½ uur
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 1 teentje geperste knoflook
  • ½ theelepel gebroken rozemarijn
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 1½ theelepel vers gemalen peper
  • 1 mespuntje foelie zout
  • 1-1,25 kg lamsbout (500-800 g zonder been)
  • 150 g boter
  • 6 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 5 eetlepels gehakte peterselie
  • worcestersaus
Wijntip
  • Een eenvoudige rode wijn, zoals Côtes du Roussillon, past er goed bij.
Tip van de kok
  • Geef bij dit fijn smakende lamsvlees, dat het hoofdgerecht van de maaltijd uitmaakt, bijvoorbeeld in roomboter gebakken Parijse (geboorde) aardappeltjes en een fijne groente.
  • Bij dit lamsgerecht smaken bijvoorbeeld spruitjes erg goed. Gevulde artisjokbodems kunnen ook uitstekend met dit vlees worden gecombineerd.
  • Het vlees heeft om juist gaar, maar nog zachtroze van kleur te worden, per 500 gram gewicht 30 minuten braadtijd nodig.
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
  2. Vermeng de knoflook met de rozemarijn, de tijm, de peper en de foelie en doe er weinig zout bij.
  3. Wrijf de lamsbout in met de knoflook en de gemengde kruiden.
  4. Smelt in een pannetje de margarine en laat die lichtbruin kleuren.
  5. Leg de bout in de braadslede en schenk er ¼ van de gesmolten boter over, draai de bout om en begiet ook deze kant met ¾ van de boter.
  6. Schuif de slede met het vlees laag in de oven en temper de oven tot 200°C.
  7. Braad het vlees onder geregeld keren aan beide zijden lichtbruin.
  8. Giet er steeds iets van de rest van de gesmolten margarine over.
  9. Braad het vlees in 1-1½ uur mooi bruin en net gaar.
  10. Sprenkel, als de bout klaar is, het citroensap over het vlees en leg de lamsbout op de vleesplank.
  11. Blus de braadjus met wat warm water en doe er de kappertjes en peterselie bij.
  12. Voeg aan de jus naar smaak zout, peper en worcestersaus toe.
  13. Snijd de lamsbout pas vlak voor het serveren opdat zo weinig mogelijk van het vleessap verloren gaat.