Rob's kookboek

Goelai van schapenvlees

Benodigdheden
  • 1 kg schapevlees (of eventueel lamskarbonaden)
  • blok santen
  • ruim 1 liter water
  • bouillonblokjes
  • olie
  • 500 g prinsessenboontjes
  • 1 middelgrote aardappel
  • 5 eetlepels gesnipperde uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 theelepels sambal trasi
  • 2 theelepels ketoembar
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel laos
  • 2 theelepels koenjit
  • 4 gepofte kemiries
  • stukje asem ter grootte van een walnoot
  • 4 sprieten sereh
  • 3 salam blaadjes
  • 3 djeroek poeroetblaadjes
  • stukje pijpkaneel van ± 3 cm
Bereidingswijze
  1. Snijd het vlees aan grove stukken en snijd zonodig het teveel aan vet weg.
  2. Wrijf uien, knoflook, sambal, ketoembar, djinten, peper, nootmuskaat, gemberpoeder, laos, koenjit, gepofte kemirie en de ontpitte asem met elkaar tot een dikke brij.
  3. Zet het vlees op met kokend water en de bouillonblokjes de sereh de salam en de djeroek poeroetblaadjes.
  4. Braad de gewreven kruiden op in de olie en voeg die aan het kokende vlees toe met de santen en de kaneel.
  5. Laat het gerecht enkele uren zachtjes stoven, voeg er voor het geheel gaar is de in stukken gebroken boontjes en de in blokjes gesneden aardappel aan toe.
  6. Maakt men de goelai een dag of wat van tevoren, stoof haar dan korter en voeg de aardappel en boontjes er tijdens het opwarmen aan toe.