Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Schapenvleesgerechten
- Irish stew
Irish stew
Bereidingstijd
1 uur en 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
500 g grofgesneden lamspoelet
200 g grofgesnipperde uien
2 kruidnagels
1 klein laurierblad
1 vleesbouillontablet
200 g panklare wortel of winterpeen
200 g in blokjes gesneden knolselderij
600 g in blokjes gesneden geschilde aardappels
150 g in vingerdikke stukken gesneden wit van prei
250 g grofgeschaafde witte kool
100 g reuzel of boter
1 flinke mespunt tijmpoeder
zout
2-3 eetlepels gewassen rijst of vlugkokende gort
peper
1 mespunt komijnpoeder (djinten)
worcestersaus of aroma
gehakte peterselie of blad van de knolselderij
Tip van de kok
Vervang de blokjes knolselderij door in smalle repen gesneden struiken bleekselderij.
Neem in plaats van witte kool groene of savooiekool.
Bereidingswijze
Doe het poelet met de uien in de pan.
Prik de kruidnagels in het laurierblad.
Leg dat tussen het vlees.
Leg daar ook het bouillontablet bij.
Schenk 500 ml kokend water in de pan.
Sluit die als de inhoud kookt en temper de warmtebron.
Snijd de wortel in vingerdikke plakjes of in blokjes.
Doe die met de blokjes selderij en aardappel in de pan.
Leg daarin ook de plakken prei en de kool.
Schep de inhoud van de pan niet om.
Verdeel de reuzel erover en strooi daarop de tijm en een kleine eetlepel zout.
Laat de ingrediënten in de gesloten pan 20 minuten zacht doorkoken.
Was de rijst of spoel die in de zeef af.
Strooi de rijst in de pan en schep de inhoud daarvan om en om.
Controleer of het poelet bijna gaar is.
Laat de schotel 15-20 minuten stoven zodat de rijst gaar is en het stoofnat gebonden is.
Maak van een mespunt peper, de komijn en wat worcestersaus een glad papje.
Neem het laurierblad met de kruidnagels uit de pan.
Roer het kruidenpapje door de Irish stew.
Controleer of alle onderdelen gaar zijn.
Voeg naar smaak peper, zout en gehakte groene tuinkruiden toe.
Serveer de stew met het kooknat eventueel in de pan waarin het gerecht is bereid.