Rob's kookboek

Javaans gekruid schapevlees

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Stooftijd
  • 1 uur en 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 eetlepels olie
  • 500 g grofgesneden schapepoelet
  • zout
  • 1 middelgrote zeer fijn gesnipperde ui
  • 3 geperste teentjes knoflook
  • 1 theelepel sambal terasi
  • 1 theelepel ketoembar (korianderpoeder)
  • ½ theelepel djinten (komijnzaadpoeder)
  • 1 theelepel koenjit (kurkumapoeder)
  • ½ theelepel djahé (gemberpoeder)
  • 1 theelepel laospoeder (gemalen galangawortel)
  • 4 eetlepels citroensap
  • 1 dun stukje schil van een goedgeboende citroen
  • 2 grote laurierblaadjes
  • 2 middelgrote gepelde tomaten
  • 4 eetlepels maizena
  • ketjap manis of Chinese sojasaus
Tip van de kok
  • Maak in plaats van schapevlees gebruik van lams- of varkensvlees. De totale gaartijd bedraagt dan slechts de helft van die van het schapevlees.
Bereidingswijze
  1. Verhit de olie in de pan.
  2. Wrijf het poelet in met zout en de knoflook.
  3. Bak het vlees op een matige warmtebron aan alle zijden lichtbruin.
  4. Voeg de uisnippers toe en laat deze even meefruiten tot ze glazig zijn geworden.
  5. Vermeng in de kom de sambal met de 5 specerijen en roer daarvan met wat koud water een papje.
  6. Giet 400 milliliter warm water en het citroensap in de pan en breng de inhoud aan de kook.
  7. Roer het papje met de kruiden erdoor en doe de citroenschil en de laurierblaadjes erbij.
  8. Sluit de pan en temper de warmtebron.
  9. Laat het vlees in 1-1½ uur gaar worden.
  10. Neem de citroenschil en de laurierblaadjes uit de pan.
  11. Snijd de tomaten overlangs in partjes.
  12. Neem de harde stukjes onder de kroontjes weg.
  13. Doe de tomaat in de pan.
  14. Roer door de maizena 1 theelepel ketjap en wat koud water.
  15. Bind daarmee de inhoud van de pan.
  16. Voeg naar smaak sambal, gemberpoeder en ketjap toe.
  17. DIRECT OPDIENEN!