Rob's kookboek

Lamsbaron uit Piëmont

Baron d'agneau à la Piémontaise

Benodigdheden
  • 1 lamsbaron
  • 100 g gekookte ham
  • tijm
  • laurier
  • 350 g rijst
  • 2 teentjes knoflook
  • zout
  • peper
  • 150 g champignons
  • 230 g boter
  • 100 g ossetong
  • 1 truffel
  • 1 ui
  • 500 g tomaten
  • 20 g bloem
  • 1 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze
  1. Haal de vliezen en het vet weg van de baron.
  2. Piquer met de teentjes knoflook.
  3. Strooi er flink zout en peper over en wrijf dat erin.
  4. Smeer de hele oppervlakte in met boter.
  5. Snij de truffel, de ham en de ossetong in juliënne.
  6. Was de champignons en ciseleer ze.
  7. Snij de tomaten in vieren.
  8. Schil de ui en snipper ze fijn.
  9. Verhit de olijfolie in een pan en voeg ui en tomaten toe, wat tijm, laurier, zout en peper.
  10. Laat 20 minuten in een gesloten pan sudderen.
  11. Wrijf de saus door een zeef.
  12. Smelt 30 gram boter, voeg de bloem toe en maak een blanke roux.
  13. Meng hierbij de tomatensaus en laat 10 minuten zachtjes koken.
  14. Houd de saus warm.
  15. Zet de lamsbaron op een treeftje in een oven van 250 graden en zet er een braadslee onder met wat water.
  16. Laat het vlees 17 minuten per kilo in de oven.
  17. Besprenkel het vaak met het vocht.
  18. Kook de rijst.
  19. sauteer in 50 gram boter de champignons totdat het losgelaten vocht verdampt is.
  20. Geef er zout en peper over.
  21. Werk 50 gram boter door de rijst en de champignons, truffel, ham en ossetong.
  22. Maak er timbaaltjes van.
  23. Leg de baron op een schaal, leg er timbaaltjes rijst omheen.
  24. Blus het braadvocht af met 1 dl bouillon.
  25. Krab alle aanbaksels goed los.
  26. Laat even koken en voeg het vocht bij de tomatensaus.