Rob's kookboek

Lamsbout van de boerin

Gigot d'agneau à la paysanne

Benodigdheden
  • 1 lamsbout
  • 1 l bouillon
  • 125 g gerookt borstspek
  • 50 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 uien
  • 500 g aardappels
  • 400 g witte bonen
  • 2 kruidnagels
  • 1 bouquet garni
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Schil de uien.
  2. Piqueer een ervan met kruidnagels.
  3. Snij het borstspek in juliënne.
  4. Maak een pan met lauw gezouten water.
  5. Doe de bonen in een pan, geef er het lauwe water bij, het bouquet garni en de ui met de kruidnagels en kook ze een uur op matig vuur.
  6. Schil de knoflook en snij ze in de lengte in vieren.
  7. Piqueer hiermee de ontbeende bout.
  8. Bind de bout op met touw.
  9. Geef er zout en peper over.
  10. Verhit 50 gram boter in een grote pan en sauteer hierin de bout op matig vuur totdat hij aan alle kanten bruin is.
  11. Voeg er dan het spek bij.
  12. Snij de overgebleven uien in dunne ringen.
  13. Schil de aardappels en snij ze in brunoise van 2 cm.
  14. Zet de bout in een oven van 180°C.
  15. Na 20 minuten omringen we hem eerst met de uien.
  16. Geef hier zout en peper over.
  17. Giet de bonen af.
  18. Leg deze op de laag uien, en leg daarop de aardappels.
  19. Giet hierover en over de bout de bouillon en breng het aan de kook.
  20. Sluit dan de pan en schuif ze weer in de oven.
  21. Laat ze daar nog 30 minuten.
  22. Serveer het gerecht in de pan.