Rob's kookboek
Home
-
Kookboek
-
Schapenvleesgerechten
- Pikante lamskoteletten
Pikante lamskoteletten
Benodigdheden voor 4 personen
4 lamskoteletten van ong. 125 g of 8 stuks van 75 g
1 geperst teentje knoflook
zout
zwarte peper uit de molen
3 eetlepels olijfolie of ander olie
3 eetlepels tomatenketchup of -puree
½ theelepel oreganopoeder
2 theelepels citroensap
1 flinke mespunt mosterd
50-80 g boter
1 middelgrote gesnipperde ui
1 kleine aubergine
250 g gedopte erwten
250 g panklare worteltjes
worcestersaus
majoraan
nootmuskaat
Wijntip
Een eenvoudige rode wijn komt het best uit bij dit gerecht.
Tip van de kok
Vervang de verse groente door uit pot of blik.
Geef er stokbrood of een ambachtelijk gebakken vloerbrood bij.
Bereidingswijze
Wrijf de koteletten in met de knoflook, zout en peper.
Maak de olie in de vleespan goed warm en bak de koteletten vlug aan weerszijden mooi van kleur.
Maak intussen een mengsel van oregano, de ketchup, het citroensap en de mosterd.
Neem de koteletten uit de pan.
Doe daar 30 g van de boter en de snippers ui in en fruit die glazig.
Snijd de aubergine overlangs twee keer door en snijd de stukken daarna 2-3 keer door.
Doe die in het vergiet en bestrooi de groente met 1 eetlepel zout.
Zet de erwten op met zoveel water dat ze net onder staan.
Laat ze 8-15 minuten zacht koken.
Snijd de worteltjes in blokjes.
Verwarm 20 g boter in de groentepan en doe daar de stukjes wortel in.
Laat die op de getemperde warmtebron in de gesloten pan smoren.
Verdun het kruidenmengsel met 150 ml warm water.
Giet dat op de uitjes en doe, zodra de vloeistof kookt, de koteletten weer in de pan.
Sluit die als de saus kookt en draai de warmtebron laag.
Spoel de stukken aubergine in het vergiet af.
Doe de groente bij de worteltjes en voeg de erwten met het kookvocht daarbij.
Laat de groente zacht koken tot ook de aubergine gaar is.
Doe de groente in een vergiet en laat het uitlekken boven een kom.
Neem de gare koteletten uit de pan en voeg het groentekookvocht bij de saus in de pan.
Roer de saus glad en laat deze zacht koken.
Maak de saus naar smaak af met zout, grof gemalen peper en eventueel wat worcestersaus.
Leg de koteletten terug in de saus.
Doe de groente n de pan met de rest van de boter en voeg naar smaak nootmuskaat, majoraan en zout toe.
Schep de groente in de serveerschotel en leg hierop de koteletten.
Schenk ¼ deel van de saus over de schotel en serveer de rest van de saus in een met heet water omgespoelde sauskom.