Rob's kookboek

Texelse lamsbout

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Oventijd
  • 35-45 minuten
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 1 niet ontbeende bout van een Texels lam van ongeveer 1,25 - 1,5 kg
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • zwarte peper uit de molen
  • 2 theelepels gekneusde en/of gebroken blaadjes rozemarijn
  • zout
  • 100 g boter
  • 50 ml slaolie
  • ½ in smalle plakjes gesneden struik selderij
  • 350 g panklare champignons
  • 1-2 eetlepels tomatenpuree
  • 3 eetlepels fijngeknipt bieslook
Wijntip
  • Een bijzonder fijn gerecht vraagt om een evenwichtige kwaliteitswijn, aanbevolen een goede volle krachtige rode wijn.
Tip van de kok
  • Geef bij dit heerlijke malse vlees, zeer jonge fijne groente zoals haricots verts, snijboontjes, bloemkool of peultjes en aardappelkroketjes of puree.
  • Blus de jus met een droge witte wijn in plaats van water.
  • Garneer het vlees met plukjes waterkers of tuinkers en plakjes tomaat.
  • Vervang de dure Texelse lamsbout door geïmporteerde lamsbout uit bijvoorbeeld Nieuw-Zeeland.
Bereidingswijze
  1. Prik met een puntig mesje gelijkmatig enkele kleine openingen in het vlees en wrijf hierin wat knoflook.
  2. Bestrooi het vlees royaal met peper en rozemarijn.
  3. Zout de lamsbout licht.
  4. Schuif de braadslede of het rooster 2 richels boven de ovenbodem en verwarm die voor op 250°C.
  5. Smelt in een kleine koekepan of steelpan de boter en voeg de olie toe als de boter licht begint te kleuren.
  6. Laat de inhoud van de pan heet worden.
  7. Giet de helft van de hete boter met de olie in de braadslede.
  8. Leg de lamsbout hierin.
  9. Schenk de rest van de boter over de bout. Laat deze aan alle zijden dichtschroeien in de hete oven.
  10. Temper de oven (180-190°C) na ongeveer 5 minuten en braad de bout onder nu en dan keren aan alle zijden mooi van kleur en net gaar.
  11. Voeg eventueel nog wat koude boter toe als het braadvet te heet en te donker dreigt te worden.
  12. Controleer of de bout bijna gaar is door er op te drukken, het vlees geeft dan niet meer mee.
  13. Strooi de gesneden selderij en de champignons rondom het vlees en giet er 100 ml water bij.
  14. Dek de slede af met een deksel of aluminiumfolie.
  15. Neem na 10 minuten de braadslede uit de oven.
  16. Leg de lamsboat op een vleesplank.
  17. Snijd het vlees pas aan na enkele minuten bekoelen.
  18. Voeg de tomatenpuree toe aan de groente en de jus in de braadslede.
  19. Verwarm de inhoud en voeg eventueel nog wat water toe.
  20. Maak de groente in de jus op smaak af met peper, zout en bieslook.
  21. Serveer de bout voorgesneden op de serveerschaal of snijd deze aan tafel op de vleesplank.
  22. Geef er de jus met selderij en champignons apart bij in een voorverwarmde juskom.