Rob's kookboek

Baskische schelvis

Aiglefin à la Basquaise

Benodigdheden
  • 4 moten schelvis
  • 80 g boter
  • 3 uien
  • 3 rode paprika's
  • 6 tomaten
  • zout
  • peper
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bouquet garni
  • 1 bosje peterselie
  • 100 ml droge witte wijn
Bereidingswijze
  1. Plicheer en ontpit de tomaten en hak ze fijn.
  2. Schil de uien en snij ze in juliënne.
  3. Was de paprika's, snij ze doormidden, verwijder pitjes en zaadlijsten en snij ze in juliënne.
  4. Was de peterselie en hak ze klein.
  5. Schil de knoflook en pers die fijn.
  6. Smelt de boter in een pan en laat ze heet worden.
  7. Bestrooi de moten vis met peper en zout, haal ze door de bloem en sauteer ze aan alle kanten bruin.
  8. Haal ze uit de boter en houd ze apart.
  9. Doe nu de uien in de boter en laat op zacht vuur zweten met de deksel op de pan.
  10. Als ze glazig zijn, voegen we de paprika's toe, laten deze zachtjes zweten en voegen de tomaat erbij, de knoflook en het bouquet garni.
  11. Besprenkel de zaak met de witte wijn, geef er zout en peper bij en laat op zacht vuur 40 minuten zachtjes smoren.
  12. Voeg dan de vis bij de groenten en laat nog 10 minuten smoren.
  13. Leg dan de vis op een voorverwarmde schotel, houd deze warm en reduceer op hoog vuur het groentenmengsel tot dat het vocht voor de helft verdampt is.
  14. Haal het bouquet garni eruit.
  15. Schenk de nu ontstane saus over de vis, geef er gehakte peterselie over en serveer onmiddellijk.