Rob's kookboek

Schelvis met mosterdsaus

Bereidingstijd
  • ca. 1 uur en 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 750 g schelvisfilet (vers of uit de diepvries)
  • zout
  • citroensap
  • 2 l water
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ui
  • 1 worteltje of stukje winterpeen
  • enkele takjes peterselie
  • zout
  • peper
  • 1 blaadje laurier
  • 40 g boter
  • 20 g bloem
  • 150 ml kookvocht
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1 eetlepel (Duitse) mosterd
  • 4 eetlepels room

Bereidingswijze
  1. Laat de vis eventueel ontdooien en wrijf deze in met zout en citroensap.
  2. Breng het water met de gesnipperde ui, de in stukjes gesneden wortel en de kruiden aan de kook.
  3. Laat het geheel met een deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken.
  4. Zeef deze groentebouillon en leg de vis erin.
  5. Pocheer de vis op een zeer zacht vuur 10 minuten.
  6. Haal de vis voorzichtig uit de pan en leg deze op een schotel.
  7. Houd de vis warm. Smelt de boter en voeg de bloem toe.
  8. Voeg vervolgens al roerende het kookvocht en de wijn toe.
  9. Breng de saus al roerende aan de kook en laat deze 5 minuten zachtjes koken.
  10. Roer de mosterd glad met de room en voeg dit toe.
  11. Laat de saus warm worden.
  12. Giet een deel van de saus over de vis en geef de rest apart erbij.
  13. Garneer de visschotel met toefjes peterselie en plakjes of partjes citroen en eet er aardappelpuree en gestoofde worteltjes bij.