Rob's kookboek

Schelvis met room

Aiglefin à la crème

Benodigdheden
  • 800 g schelvisfilets
  • 3 sjalotjes
  • peterselie
  • 200 g champignons
  • ½ citroen
  • 200 ml droge witte wijn
  • 400 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 20 g bloem
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven tot 170°C.
  2. Maak de champignons schoon, snij de koppen in schijfjes en hak de stelen fijn.
  3. Schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  4. Pers de citroen uit en geef het sap over de gehakte champignons.
  5. Was de peterselie en hak ze fijn.
  6. Smeer een grote ovenvaste schotel in met 10 gram boter.
  7. Beleg de bodem met gehakte sjalot, gehakte champignons en de helft van de peterselie.
  8. Leg hierop de schelvisfilets.
  9. Geef er zout en behoorlijk peper over en besproei met de witte wijn.
  10. Zet de schaal ongeveer 35 minuten in de oven.
  11. Smelt gedurende deze tijd 20 gram boter in een pan.
  12. Geef er de schijfjes champignon bij, laat op groot vuur sauteren en geef er zout en peper over.
  13. Als de vis klaar is leggen we de filets voorzichtig in een verwarmde dienschaal en leggen er de gebakken champignons omheen.
  14. Houd de schaal warm.
  15. Maak van de rest van de boter en de bloem een beurre manié door ze goed te kneden.
  16. Zet het kookvocht van de vis op groot vuur.
  17. Laat het tot de helft reduceren, geef er de room bij en laat het 4 minuten koken onder goed roeren.
  18. Geef er dan onder roeren de beurre manié bij en controleer de smaak.
  19. Corrigeer deze als nodig.
  20. Schenk de saus over de vis en geef hierover de rest van de peterselie.
  21. Serveer onmiddellijk.