Rob's kookboek

Schelvis uit de oven

Aiglefin au four

Benodigdheden
  • 1 schelvis van 1 kg
  • 25 g boter
  • 250 ml droge witte wijn
  • 100 ml slagroom
  • 3 sjalotjes
  • 2 citroenen
  • peterselie
  • bloem
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Zet de oven op 180°C.
  2. Maak de vis schoon.
  3. Schil de sjalotjes en hak ze fijn.
  4. Was de peterselie en hak die fijn.
  5. Snij de citroenen in schijven.
  6. Beboter een ovenvaste schaal, leg de sjalot op de bodem, geef er zout en peper over.
  7. Geef zout en peper over de vis en leg hem in de schaal.
  8. Geef er de witte wijn over en bedek hem met alufolie.
  9. Zet de schaal op het vuur, breng de zaak aan de kook en schuif daarna de schaal in de oven.
  10. Laat ze hier 15 minuten en arroseer af en toe de vis met het vocht.
  11. Meng 25 gram bloem met evenveel boter tot een beurre manié.
  12. Als de vis gaar is halen we hem uit de schaal.
  13. We passeren het kookvocht in een pannetje, zetten dat op het vuur en voegen de room toe.
  14. Onder kloppen met de garde werken we de beurre manié door de saus als deze kookt en controleren de smaak.
  15. Haal het vel van de vis, leg hem op een voorverwarmde schaal, schenk er de saus over en bestrooi met gehakte peterselie.