Rob's kookboek

Schelvisfilets uit de oven

Bereidingstijd
  • 10 minuten
Oventijd
  • 20-25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 gram verse schelvisfilets of 1 pak (400 gram) uit de diepvries
  • zout
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • 65 gram roomboter
  • 3 middelgrote fijngesnipperde uien
  • peper uit de molen
  • 400 gram panklare champignons
  • 2 eetlepels kleingeknipte peterselie
  • 2 blaadjes kleingeknipte bieslook
  • ½ theelepel gedroogde dilleblaadjes
  • 125 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 gepelde tomaat
  • enkele plukjes peterselie
Tip van de kok
  • Vervang de schelvisfilets door verse of diepgevroren koolvisfilets, door kabeljauwfilets of door ontveld en ontgraat vlees van andere zout- of zoetwatervis.
  • Neem in plaats van de wijn lauwwarm water met geurige azijn of citroensap.
  • Stoof, als de oven niet wordt gebruikt, de vis in bijvoorbeeld de ondiepe hapjespan metanti-aanbakbodem. Leg de vis in de gesmolten boter met de uien alle andere ingrediënten. Reken voor de stooftijd 15-20 minuten.
Bereidingswijze
  1. Was de vis of laat de schelvisfilets bijna ontdooien.
  2. Bestrooi het visvlees met wat zout. Druppel er ruim 1 eetlepel citroensap op.
  3. Smelt 30 gram boter in de steelpan. Bestrijk met wat van de gesmolten boter de ovenschaal.
  4. Schuif het rooster in het midden van de oven. Verwarm die voor.
  5. Fruit in de steelpan de stukjes ui glazig. Voeg daaraan wat peper toe.
  6. Snijd de champignons in plakjes. Schep daar 1 eetlepel citroensap door. Doe de champignons met de peterselie, bieslook en dille bij de uitjes. Warm alles even door. Neem het pannetje van de warmtebron.
  7. Leg de visfilets naast elkaar in de ovenschotel. Schep de uitjes en plakjes champignon tussen of rondom de vis. Schenk er de wijn over. Druppel desgewenst nog wat citroensap op de vis.
  8. Strooi het paneermeel op het visvlees. Verdeel daarover de rest van de boter in kleine stukjes of smelt de boter eerst even in de lege steelpan.
  9. Sluit de schaal met een deksel of aluminiumfolie. Laat de vis in de oven in, afhankelijk van de dikte van de filets en mede dus van de grootte van de schaal in 10-15 minuten bijna gaar worden. Neem dan het deksel of het folie weg. Laat het gerecht helemaal gaar en mooi van kleur worden.
  10. Snijd intussen de tomaat overlangs in partjes. Verwijder het harde gedeelte onder het kelkje en desgewenst het zaad. Garneer de visschotel met de partjes tomaat en de peterselie.