Rob's kookboek

Aspergesoep met kreeft

Bereidingstijd
  • ca. 30 minuten
Benodigdheden voor 1,5 l
  • 400 g verse dunne asperges
  • zout
  • 50 g roomboter
  • ½ theelepel vers geraspte gemberwortel
  • 55 gram bloem
  • 2 kruiden- of groentebouillontabletten
  • 3 eetlepels droge sherry
  • 1-2 theelepels suiker
  • 1 blikje (85 g) kreeftevlees
  • peper
  • aroma
  • 1 eierdooier
  • 6 eetlepels slagroom
  • bouillontabletten
Tip van de kok
  • Gebruik voor de soep 1 blik (315 g) puntasperges of soepasperges.
  • Neem gemberpoeder in plaats van geschilde geraspte gemberwortel en de inhoud van een blikje krab zonder balein (180 g) in plaats van kreeft.
Bereidingswijze
  1. Schil de asperges met het mesje of met een dunschiller vanaf het kopje naaronderen.
  2. Snijd de laatste 2 cm van de asperges.
  3. Verwijder ook de kopjes.
  4. Verdeel de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 1 cm en spoel die af.
  5. Breng ze aan de kook met 1,25 l warm water en wat zout.
  6. Neem de asperges na 5 minuten koken uit de pan.
  7. Doe daar dan de aspergekopjes in.
  8. Kook die nog 1-2 minuten.
  9. Neem de pan van de warmtebron.
  10. Smelt de boter in de soeppan.
  11. Voeg de geraspte gember en de bloem toe.
  12. Roer dit tot een gladde roux.
  13. Laat deze enkele minuten heet worden.
  14. Neem de pan van de warmtebron.
  15. Schep de aspergekopjes uit het kooknat.
  16. Doe daarin de bouillontabletten.
  17. Schep een pollepel bouillon bij de roux in de soeppan.
  18. Zet de pan weer op de warmtebron.
  19. Schenk onder voortdurend roeren de rest van de bouillon in de pan.
  20. Blijf roeren tot de soep kookt en glad gebonden is.
  21. Voeg de sherry, 1 eetlepel suiker en de stukjes asperge toe.
  22. Verdeel het kreeftevlees in kleine stukken.
  23. Proef de soep en voeg naar smaak peper, zout en aroma toe.
  24. Schep de aspergekopjes en de stukjes kreeft voorzichtig door de soep.
  25. Klop de eierdooier in de soepterrine los met de slagroom en 1 deciiiter kokend water.
  26. Schenk dan onder voorzichtig omscheppen, zodat de stukjes asperge en het vlees niet stuk gaan, de soep in de terrine.
  27. Proef de soep nog eens en voeg eventueel naar smaak peper, suiker en aroma toe.