Rob's kookboek

Bruine bonensoep

Benodigdheden
  • 200 g bruine bonen
  • 20 g boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 winterwortel
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogd bonenkruid
  • 2 eetlepels
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • zout
  • zwarte peper
Bereidingswijze
  1. Week de bruine bonen ca. 10 uur in een pan met 1 liter water.
  2. Kook de bonen in het weekwater in ca. 1½ uur gaar.
  3. Verhit de boter in een grote pan en fruit hierin de ui en de wortel ca 3 minuten.
  4. Leg het deksel op de pan en laat het nog 5 minuten smoren.
  5. Voeg de gare bruine bonen toe en vul de pan met ¾ liter van het kookwater.
  6. Voeg het laurierblad, het bonenkruid en de tomatenpuree toe.
  7. Breng het geheel aan de kook.
  8. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de soep ca.15 minuten zachtjes koken.
  9. Pureer de soep.
  10. Breng de soep op smaak met wat zout en peper.