Rob's kookboek

Champignon crèmesoep

Bereidingstijd
  • 20-25 minuten.
Benodigdheden voor 1 liter
  • 250 g verse blanke champignons
  • 800 ml bouillon
  • 2 eetlepels citroensap
  • 30 g roomboter
  • 1 kleine mespunt gemalen foelie
  • 35 g bloem
  • zout
  • witte peper uit de molen
  • aroma
  • 1 eierdooier
  • 5 eetlepels room of koffieroom
  • 1 eetlepel zeer fijn gehakte peterselie
Tip van de kok
  • Gebruik vers getrokken groente- of vleesboulllon of een bouillon gemaakt van tabletten.
  • Maak de soep extra feestelijk door er fijne reepjes gekookte ham door te roeren.
  • Een romige soep van oesterzwammen is een heerlijke varirant op deze champignonsoep. De hoeveelheden en benodigdheden blijven gelijk. Vervang alleen de champignons door oesterzwammen.

Een fijne romige soep. In kleine porties opgediend: een heelijk voorgerecht. Met stokbrood of verse toast en boter: een smakelijke lunch.

Bereidingswijze
  1. Was de champignons met lauwwarm water en verwijder donkere plekken.
  2. Zet de champignons op met 8 dl bouillon.
  3. Besprenkel ze met het citroensap en schep ze om.
  4. Laat de champignons 5 minuten in een gesloten pan koken op een laaggedraaide warmtebron.
  5. Neem de pan van het fornuis en plaats deze in een grote pan of gootsteen met koud water.
  6. Laat de champignons bekoelen.
  7. Smelt de boter in de soeppan, doe de foelie erbij en roer de bloem erdoor.
  8. Laat deze roux op een laaggedraaide warmtebron enkele minuten heet worden.
  9. Leg de zeef op een kom en giet de champignons met het kooknat erdoor.
  10. Snijd de cbampignons overlangs in dunne plakjes.
  11. Giet de champignonbouillon in de soeppan.
  12. Breng de inhoud onder voortdurend roeren aan de kook.
  13. Laat de soep enkele minuten zacht koken.
  14. Proef de soep en voeg naar smaak zout, peper en aroma toe.
  15. Klop de eierdooier en de room samen glad.
  16. Roer de champignons door de soep en schep deze in de soepterrine.
  17. Roer het mengsel met room door de soep en strooi de gehakte peterselie erop.
  18. Direct serveren.