Rob's kookboek

Consommé Célestine

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 1½ liter
  • 35 g bloem
  • 1 klein ei
  • zout
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 100-125 ml koude melk
  • 1 kruidnagel
  • klein stukje geschilde ui
  • 1 kruidenbuiltje vlees of kip
  • 1 bouillontablet vlees
  • 1 bouillontablet kip
  • 1 theelepel gehakte peterselie
  • 1 theelepel kleingeknipte kervel
  • 1 theelepel kleingeknipt bieslook
  • 30 g boter
  • 17 g aardappelmeel
  • 1 eetlepel kervelblaadjes
  • worcestersaus of aroma
Tip van de kok
  • Zorg dat de flensjes zeer dun zijn, bak ze daarom niet van een te stijf beslag.
  • Maak de bouillon vers van soepvlees, schenkel of eventueel kip.
  • Schep bij gebruik van verse bouillon zorgvuldig alle drijvende vetoogjes eraf. Dit is eenvoudiger wanneer de soep geheel is afgekoeld.
  • Oorspronkelijk werd Consommé Célestine gebonden met tapioca. De pareltapioca bestaat uit kleine balletjes, die als ze even zacht meegekookt zijn in de bouillon doorzichtig worden. Tapioca is een bindmiddel dat wordt gemaakt van de cassave-knol. Het wordt veel gegeten in tropische streken.
Bereidingswijze
  1. Doe de bloem in de kom en breek daar het ei in.
  2. Voeg wat zout en de peper toe.
  3. Klop door de bloem langzaam zoveel melk tot een glad dikvloeibaar beslag ontstaat.
  4. Zet dit afgedekt in de koelkast.
  5. Schenk in de soeppan ruim 2 liter water.
  6. Prik de kruidnagel in het stukje uien doe dat in de pan.
  7. Hang het kruidenbuiltje in de pan en maak het aan een oor van de pan vast.
  8. Voeg de bouillontabletten toe en breng het water langzaam bijna aan de kook.
  9. Roer de peterselie, kervel en bieslook door het beslag.
  10. Verdun het beslag als dit erg stijf is geworden met wat melk.
  11. Smelt een stukje boter in de flensjespan. Zorg dat ook de wand van de pan vet wordt.
  12. Giet een bodempje beslag in de flensjespan.
  13. Laat het beslag op de niet te hoog gedraaide warmtebron vlug aan de bovenzijde drogen en aan de onderzijde goudgeel worden.
  14. Keer het flensje en neem het uit de pan als ook de andere zijde goed van kleur is.
  15. Bak zo 4 flensjes en rol het pas gebakken flensje op terwijl het volgende in de pan ligt.
  16. Neem het stukje ui en het kruidenbuiltje uit de soeppan.
  17. Roer in een kommetje het aardappelmeel met koud water aan tot een papje.
  18. Bind daarmee de bouillon.
  19. Verhit deze tot het kookpunt.
  20. Snijd de opgerolde flensjes overdwars in smalle reepjes.
  21. Verdeel die over de voorverwarmde soepkoppen of -borden.
  22. Roer de blaadjes kervel door de soep, proef deze en voeg naar smaak zout en aroma toe.
  23. Schep de soep over de gesneden flensjes en serveer deze direct.