Rob's kookboek

Erwtensoep

Bereidingstijd
  • ca. 1,5 uur
Benodigdheden voor 3,5-4 liter
  • 500 g spliterwten
  • 3 eetlepels boter of reuzel
  • 230 g buikspek (dikke plakken)
  • 100 g rookspek (dikke plakken)
  • 3 middelgrote gesnipperde uien
  • 1 middelgrote grofgeraspte winterpeen
  • 1 kleine grofgeraspte knolselderij
  • 100 g in kleine blokjes gesneden geschilde aardappels
  • 2-3 vleesbouillontabletten
  • 2 in ringen gesneden preien
  • 1 Gelders worstje (225 gram)
  • peper uit de molen
  • zout
Tip van de kok
  • Serveer bij de soep sneetjes roggebrood belegd met plakjes gekookt doorregen spek.
  • Laat 250 g hele groene erwten 10-12 uur weken. Vermeng ze met 350 g spliterwten. Op deze manier bereid komen er ook hele erwten in de soep voor.
  • Warm een restant van de erwtensoep onder goed roeren langzaam op. De soep smaakt opgewarmd meestal nog beter dan 'vers van het fornuis'.
  • Vervang de spliterwten door hele gedroogde groene erwten. Let op de weektijd, 10-12 uur zoals vermeld op de verpakking.

Bereidingswijze
  1. Was de spliterwten goed met veel water.
  2. Verwijder de stukjes die drijven, eventuele steentjes en andere onrechtmatigheden.
  3. Giet het water van de erwten.
  4. Zet de erwten op met 2,5 l water en 1 eetlepel zout.
  5. Temper de warmtebron wanneer de ingrediënten koken en sluit de pan.
  6. Laat de inhoud 1 uur koken.
  7. Roer de inhoud regelmatig om.
  8. Snijd de plakken buikspek en het mager rookspek in dobbelsteentjes.
  9. Verwarm de boter in de vleespan en bak daarin onder af en toe omscheppen de blokjes spek langzaam uit.
  10. Fruit daarbij de ui glazig.
  11. Voeg de snippers peen en knolselderij toe.
  12. Laat de groente in de gesloten pan op de laaggedraaide warmtebron 5 minuten smoren.
  13. Voeg de blokjes aardappel bij de soep.
  14. Doe de gefruite uitjes, de peen en de selderij bij de snert.
  15. Verwijder de verpakking van het worstje.
  16. Was het met warm water en laat hetworstje 10 minuten in de soep wellen.
  17. Neem daarna het worstje uit de pan en snijd het in smalle plakken.
  18. Roer de soep goed door en voeg de bouillontabletten toe.
  19. Roer de halve preiringen door de soep en breng de soep opnieuw aan de kook.
  20. Laat deze 3 minuten zacht doorkoken.
  21. Doe de plakjes rookworst in de soep.
  22. Laat deze niet meer koken.
  23. Verdun de soep eventueel met kokend water.
  24. Proef de soep en roer naar smaak peper en zout erdoor.
  25. Serveer de snert zo warm mogelijk.