Rob's kookboek

Gebonden aspergesoep

Bereidingstijd
  • ca. 40 minuten.
Benodigdheden voor 1 l
  • 250 g asperges
  • 30 g boter
  • 30 gram bloem
  • 1 eierdooier
  • 6 eetlepels room of koffieroom
  • 1 flinke mespunt geraspte nootmuskaat
  • 1 groente- of vleesbouillontablet
  • zout
  • peper
  • 1 mespunt kerriepoeder
  • aroma
  • 2 eetlepels fijngehakte selderij of peterselie
  • nootmuskaat
Tip van de kok
  • Vervang de verse asperges door 1 blik (425 g) en geef er gehakte hardgekookte eieren bij.

Een fluwelige soep met een uitgesproken zachte smaak. In het voorjaar met verse asperges bereid.

Bereidingswijze
  1. Was de asperges met lauwwarm water.
  2. Leg de asperges horizontaal op het werkvlak.
  3. Neem ze tussen duim en wijsvinger bij de kop en schil ze zorgvuldig met de dunschiller rondom af.
  4. Snijd van het harde onderste deel van de asperge een stukje van 4 centimeter af.
  5. Zet de aspergeschillen en de afsnijdsels op met 8 deciliter water en laat alles 8 minuten zacht koken.
  6. Snijd de asperges in stukken van 3 centimeter lengte.
  7. Neem de pan van het fornuis.
  8. Zeef de schilien en afsnijdsels eruit en gooi dit afval weg.
  9. Doe de stukjes asperge in het kooknat en breng de inhoud opnieuw aan de kook.
  10. Laat de asperges in 12 minuten op een laaggedraaide warmtebron gaarkoken.
  11. Smelt de boter in de soeppan.
  12. Voeg de bloem toe en roer de ingrediënten tot een roux.
  13. Laat deze enkele minuten heet worden zonder dat de roux kleurt.
  14. Zeef de stukjes asperge uit het kooknat en laat dit vocht iets bekoelen.
  15. Giet het aspergenat onder voortdurend roeren bij de roux en breng de soep aan de kook.
  16. Blijf roeren totdat een stevige gladde gebonden soep ontstaat.
  17. Roer de eierdooier, de room en de nootmuskaat door elkaar.
  18. Schep er wat soep bij en roer alles dooreen.
  19. Giet het mengsel ondervoortdurend roeren bij de soep.
  20. Laat deze niet meer koken.
  21. Los het bouillontablet op in de soep.
  22. Voeg de stukjes asperge toe en maak de soep op smaak af met zout, peper, kerriepoeder en aroma.
  23. Strooi wat gehakte peterselie erop en serveer de soep direct.