Een fluwelige soep met een uitgesproken zachte smaak. In het voorjaar met verse asperges bereid.
Bereidingswijze
- Was de asperges met lauwwarm water.
- Leg de asperges horizontaal op het werkvlak.
- Neem ze tussen duim en wijsvinger bij de kop en schil ze zorgvuldig met de dunschiller rondom af.
- Snijd van het harde onderste deel van de asperge een stukje van 4 centimeter af.
- Zet de aspergeschillen en de afsnijdsels op met 8 deciliter water en laat alles 8 minuten zacht koken.
- Snijd de asperges in stukken van 3 centimeter lengte.
- Neem de pan van het fornuis.
- Zeef de schilien en afsnijdsels eruit en gooi dit afval weg.
- Doe de stukjes asperge in het kooknat en breng de inhoud opnieuw aan de kook.
- Laat de asperges in 12 minuten op een laaggedraaide warmtebron gaarkoken.
- Smelt de boter in de soeppan.
- Voeg de bloem toe en roer de ingrediënten tot een roux.
- Laat deze enkele minuten heet worden zonder dat de roux kleurt.
- Zeef de stukjes asperge uit het kooknat en laat dit vocht iets bekoelen.
- Giet het aspergenat onder voortdurend roeren bij de roux en breng de soep aan de kook.
- Blijf roeren totdat een stevige gladde gebonden soep ontstaat.
- Roer de eierdooier, de room en de nootmuskaat door elkaar.
- Schep er wat soep bij en roer alles dooreen.
- Giet het mengsel ondervoortdurend roeren bij de soep.
- Laat deze niet meer koken.
- Los het bouillontablet op in de soep.
- Voeg de stukjes asperge toe en maak de soep op smaak af met zout, peper, kerriepoeder en aroma.
- Strooi wat gehakte peterselie erop en serveer de soep direct.