Rob's kookboek

Koninginnesoep

Benodigdheden voor 1 l soep
  • 350 g kippepoelet
  • ½ prei
  • 1 wortel
  • 1 kleine ui
  • 1 klein blaadje foelie
  • 1 klein spaans pepertje
  • enkel takjes peterselie
  • enkel takjes selderij
  • 35 g roomboter
  • 40 g bloem
  • 1 dl slagroom
  • 1 eierdooier
  • zout
  • aroma
  • ½ eetlepel gehakte peterselie
Tip van de kok
  • Een echte Nederlandse koninginnesoep krijgt u door toevoeging van een ½ kopje fijn gesneden bospeen en ½ kopje gare doperwten.
  • Een goede kippebouillon is een uitstekende basis voor een gebonden soep. In dat geval kunt u de bouillon ook trekken van de vleugeltjes, nekjes en maagjes: al dan niet in combinatie met poelet.

Een fluwelige soep met een koninklijke smaak.

Bereidingswijze
  1. Zet het kippepoelet op met 1 l koud water.
  2. Snijd de prei en de wortel in stukken van 2-3 cm.
  3. Halveer de ui.
  4. Bind de groente en de kruiden in een doekje en doe die bij het vlees.
  5. Breng de inhoud van de pan aan de kook en temper de warmtebron.
  6. Laat de bouillon 1,5 uur trekken.
  7. Smelt de boter en roer de bloem erdoor.
  8. Laat de roux op een laaggedraaide warmtebron in enkele minuten heet worden.
  9. Neem de pan van de warmtebron.
  10. Neem het doekje uit de kippebouillon.
  11. Zeef de bouillon en houd het kippevlees apart.
  12. Giet onder voortdurend roeren, scheutje voor scheutje, de hete bouillon bij de roux.
  13. Blijf roeren en breng de gladgebonden soep aan de kook.
  14. Enkele minuten zacht laten koken.
  15. Schep er de stukjes kip door en 2/3 deel van de room.
  16. Klop de rest van de room en de eierdooier door elkaar.
  17. Neem de pan van de warmtebron en roer de eierdooier met de room door de soep.
  18. Maak de soep op smaak af met zout en aroma.
  19. Roer er de gehakte peterselie door.