Voedzame groentesoep van Italiaanse herkomst.
Bereidingswijze
- Was de gedroogde peulvruchten en verwijder lelijke of aangestoken bonen.
- Zet de bonen met 1 liter water in de week.
- Voeg het laurierblad en de tijm toe.
- Breng ongeveer 3/4 uur voor de maaltijd de bonen met wat zout in het weekwater aan de kook.
- Laat ze zachtkokend gaarworden.
- Controleer na 1/2 uur of de bonen nog heel zijn.
- Haal de pan van de warmtebron als ze dreigen te barsten.
- Verwarm de olie in de soeppan pn bak daarin het spek onder af en toe omscheppen langzaam uit.
- Voeg de ui en het knoflook toe en laat die glazig worden.
- Voeg de tomatenpuree toe.
- Smoor de worteltjes en de sperziebonen in de gesloten pan op de laaggedraaide warmtebron 2-3 minuten mee.
- Doe de doperwten erbij.
- Schenk 1 liter water in de pan.
- Doe er de bouillontabletten bij en laat alles zacht koken.
- Snijd de aardappels in blokjes van 3/4 centimeter.
- Roer deze met de rijst door de inhoud van de pan.
- Roer tot die weer kookt.
- Leg dan het deksel op de pan en temper de warmtebron.
- Neem het laurierblad uit de pan met de peulvruchten en proef of de boontjes bijna gaar zijn.
- Giet de bonen met het kooknat over in de soeppan.
- Snijd de tomaten in stukken en verwijder de harde stukjes onder de kroontjes en het zaad.
- Doe deze bij de soep.
- Snijd het witte gedeelte van de prei overdwars in smalle repen.
- Spoel die in het vergiet schoon en doe de prei in de soeppan.
- Controleer na ongeveer 10 minuten of alles gaar is.
- Voeg de peterselie toe en naar smaak basilicum, peper, zout en worcestersaus.