Rob's kookboek

Minestrone

Weektijd
  • ca. 10 uur.
Bereidingstijd
  • ca. 40 minuten.
Benodigdheden voor 2,5 l
  • 75 g witte bonen
  • 75 g bruine bonen
  • 1 laurierblad
  • 1 mespunt gedroogde tijm
  • zout
  • 2 eetlepels olijfolie of andere olie
  • 100 g blokjes gerookt spek
  • 1 grote fijngesnipperde ui
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 3 in dunne plakjes gesneden worteltjes
  • 100 g kleingesneden sperziebonen
  • 40 g tomatenpuree
  • 150 g panklare doperwten
  • 4 vlees- of groentebouillontabletten
  • 1 middelgrote of 2 dunne preien
  • 2 middelgrote geschilde aardappels
  • 2 eetlepels gewassen rijst
  • 250 g gepelde tomaten
  • 2 eetlepels kleingeknipte peterselie
  • gedroogde basilicumblaadjes
  • peper
  • worcestersaus of aroma
Tip van de kok
  • Verkort de bereidingstijd door bonen uit glas of blik te nemen, en ingeblikte gepelde tomaten of een blik (400 g) gezeefde tomaten [gebruik dan geen tomatenpuree].
  • Varieer de groente naar eigen smaak. Ook bloemkoolroosjes of dungeschaafde savooie- of Chinese kool komen in aanmerking evenals blokjes courgette en reepjes bleekselderij.
  • Verhoog de voedingswaarde van deze maaltijdsoep met blokjes vleeswaren, bijvoorbeeld ham, boterhamworst of plockworst.

Voedzame groentesoep van Italiaanse herkomst.

Bereidingswijze
  1. Was de gedroogde peulvruchten en verwijder lelijke of aangestoken bonen.
  2. Zet de bonen met 1 liter water in de week.
  3. Voeg het laurierblad en de tijm toe.
  4. Breng ongeveer 3/4 uur voor de maaltijd de bonen met wat zout in het weekwater aan de kook.
  5. Laat ze zachtkokend gaarworden.
  6. Controleer na 1/2 uur of de bonen nog heel zijn.
  7. Haal de pan van de warmtebron als ze dreigen te barsten.
  8. Verwarm de olie in de soeppan pn bak daarin het spek onder af en toe omscheppen langzaam uit.
  9. Voeg de ui en het knoflook toe en laat die glazig worden.
  10. Voeg de tomatenpuree toe.
  11. Smoor de worteltjes en de sperziebonen in de gesloten pan op de laaggedraaide warmtebron 2-3 minuten mee.
  12. Doe de doperwten erbij.
  13. Schenk 1 liter water in de pan.
  14. Doe er de bouillontabletten bij en laat alles zacht koken.
  15. Snijd de aardappels in blokjes van 3/4 centimeter.
  16. Roer deze met de rijst door de inhoud van de pan.
  17. Roer tot die weer kookt.
  18. Leg dan het deksel op de pan en temper de warmtebron.
  19. Neem het laurierblad uit de pan met de peulvruchten en proef of de boontjes bijna gaar zijn.
  20. Giet de bonen met het kooknat over in de soeppan.
  21. Snijd de tomaten in stukken en verwijder de harde stukjes onder de kroontjes en het zaad.
  22. Doe deze bij de soep.
  23. Snijd het witte gedeelte van de prei overdwars in smalle repen.
  24. Spoel die in het vergiet schoon en doe de prei in de soeppan.
  25. Controleer na ongeveer 10 minuten of alles gaar is.
  26. Voeg de peterselie toe en naar smaak basilicum, peper, zout en worcestersaus.