Rob's kookboek

Pekingsoep

Bereidingstijd
  • ca. 1 uur.
Benodigdheden voor 1,5 liter
  • 150 g mager varkensvlees, bijvoorbeeld filet of magere hamlapjes
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 in zeer smalle reepjes gesneden prei
  • 1 kleine zeer fijn gesnipperde ui
  • 5 eetlepels grof geraspte wortel of winterpeen
  • 100 g fijn gehakte bamboespruiten uit blik
  • 50 g fijn gesnipperde chinese champignons uit blik of geweekte gedroogde champignons
  • 250 g tahoe
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel zeer fijn
  • gesnipperde spaanse peper (lombok) of sambal oelek
  • 1 eetlepel klein geknipte peterselie
  • 1 flinke mespunt zout
Tip van de kok
  • Bewaar verse tahoe onder water ten hoogste 6 dagen in de koelkast maarververs het water wel elke dag. Tahoe dat is gemaakt uit sojabonen wordt in blokken verkocht. Verwerk een rest tahoe door die, in blokjes gesneden en gebakken, te geven bij een groente-, vlees-, vis- of kipgerecht.
Bereidingswijze
  1. Snijd het vlees in smalle reepjes.
  2. Verhit de olie in een soep- of braadpan en braad hierin het vlees even aan.
  3. Doe de tomatenpuree erbij.
  4. Voeg er de prei, de ui en de wortel bij en draai de warmtebron laag.
  5. Doe 1¼ liter water in de pan en breng het aan de kook.
  6. Doe een deksel op de pan en laat de soep zacht koken.
  7. Voeg, als het vlees bijna gaar is, de gesneden bamboe en de champignons toe.
  8. Snijd de tahoe in zeer kleine blokjes.
  9. Doe de tahoe en de knoflook, de suiker, het gemberpoeder, de sojasaus, de Spaanse peper en de peterselie bij de soep en laat alles nog 5 minulen trekken.
  10. Voeg aan de soep naar smaak de ve-tsin of zout en eventueel nog wat suiker en soja toe.
  11. Serveer de soep in Chinese soepkommen.