Rob's kookboek

Babi ketjap

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Marineertijd
  • 4-10 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g mager varkenspoelet
  • 5 eetlepels ketjap benteng manis
  • In smalle repen gesneden ½ prei
  • 1 zeer fijn gesnipperde ui
  • 2-3 geperste teentjes knoflook
  • 2 zeer fijn gesnipperde sjalotjes
  • 2 eetlepels geraspte kemirie
  • 1 eetlepel geraspte gemberwortel (djahé)
  • 1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 theelepel komijnpoeder (djinten)
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels azijn
  • 6 eetlepels olie
  • 1-2 theelepels sambal oelek
  • 1-2 eetlepels witte basterdsuiker
  • 150 ml water
  • zout
Tip van de kok
  • Serveer bij dit vleesgerecht gekookte mie of drooggekookte rijst met, in aparte schaaltjes voor de liefhebber, wat sambal oelek, suiker en soja.
  • Geef er een groentegerecht bij, bijvoorbeeld een tafelzuur als atjar tjampoer.
Bereidingswijze
  1. Doe de ketjap in een grote kom met de prei, de ui, de knoflook en de sjalotjes.
  2. Schep in een ander kommetje de kemirie, gemberwortel, koriander, komijn en peper door elkaar.
  3. Maak er met de azijn een papje van en roer daar 2 eetlepels van de olie door.
  4. Vermeng dit papje met de inhoud van de andere kom.
  5. Doe daar het vlees in en laat dat afgedekt op een koeie plaats staan.
  6. Verwarm de rest van de olie.
  7. Schep het vlees uit de marinade, laat die uitlekken en bak het vlees op de hooggedraaide warmtebron vlug mooi van kleur.
  8. Voeg daarbij, als dat gewenst is, af en toe wat van de marinacie toe om te voorkomen dat de snippers prei, ui of sjalot te donker worden.
  9. Roer 1 theelepel van de sambal en 1 eetlepel van de suiker door het vlees.
  10. Schenk daar de rest van de marinade en het water bij en laat het vlees nog ongeveer 20 minuten sudderen.
  11. Controleer of het vlees gaar is en voeg naar smaak sambal, suiker en zout toe.