Rob's kookboek

Babi pangang

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Marineertijd
  • ½-1 uur
Oventijd
  • 50 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 gram doorregen varkenslappen of magere speklappen
  • 1 middelgrote fijngesnipperde ui
  • 1-2 geperste teentjes knoflook
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 3-4 eetlepels ketjap manis
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels slaolie
  • zout
  • 2 fijngesnipperde sjalotten of een kleine ui
  • 150 ml bouillon
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 blikje (70 gram) tomatenpuree
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 500 gram mie
  • 2 eetlepels maizena
  • 3 eetlepels sherry
Tip van de kok
  • Controleer het vlees in de oven regelmatig. Keer dit wanneer een zijde te donker dreigt te worden.
  • Er zijn veel soorten mie. De bereidingstijden en -wijzen verschillen. Lees daarom altijd de aanwijzingen op de verpakking.
  • Babi Pangang kan ook geserveerd worden met droge witte rijst of als onderdeel van een rijsttafel.
Bereidingswijze
  1. Meng de uisnippers met het knoflook, het gemberpoeder, 3 eetlepels ketjap en 1 eetlepel citroensap.
  2. Wrijf het vlees in met de marinade en laat deze tenminste ½ uur intrekken.
  3. Plaats de braadslede met een dunne laag water onderin de oven. Neem de roosters eruit. Verwarm de oven voor (210°C, gasstand 5).
  4. Bestrijk de roosters dun met olie. Doe dit ook met het gemarineerde vlees. Strooi er wat zout op.
  5. Leg de lappen in het midden op de roosters. Schuif deze in de oven.
  6. Verwarm de rest van de olie in een steelpan. Fruit hierin de gesnipperde sjalotten glazig.
  7. Maak een mengsel van de bouillon, 2 eetlepels suiker, de tomatenpuree en wat knoflookpoeder en schenk dit in de steelpan.
  8. Controleer het vlees in de oven. Keer de lappen na 10 minuten. Temper de oven (180° C, gasstand 4).
  9. Breng 2½liter water en 1 eetlepel zout aan de kook. Kook hierin de mie in 8-10 minuten gaar (zie de aanwijzingen op de verpakking).
  10. Roer de maizena aan met de sherry en 2 eetlepels koud water.
  11. Maak de mie los met 2 vorken. Laat de mie in een vergiet uitlekken.
  12. Neem de steelpan van de warmtebron als de inhoud kookt. Giet onder goed roeren de vloeibare maizena in de steelpan.
  13. Breng de inhoud opnieuw aan de kook en blijf roeren tot een gladde gebonden saus ontstaat.
  14. Proef de saus. Voeg naar smaak wat citroensap en ketjap toe.
  15. Neem het vlees uit de oven als dit mooi van kleur en krokant geroosterd is.
  16. Leg de lappen op de snijplank, verdeel het vlees in 1 centimeter dikke plakken.
  17. Schep de mie op de voorverwarmde serveerschaal, leg het vlees hier dakpansgewijs op en schenk de saus er overheen.
  18. Serveer de Babi Pangang direct, zodat het vlees zeer krokant blijft.