Rob's kookboek

Bretonse koteletten

Côtes de porc à la Bretonne

Benodigdheden
  • 4 karbonades
  • 50 ml rum
  • paprika
  • zout
  • peper
  • 50 g boter
  • 100 ml slagroom
  • 30 g bloem
  • 400 ml muscadetwijn
  • 1 takje tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje dragon
  • 200 g gedroogde pruimen
Bereidingswijze
  1. Doe de pruimen in een pan en giet er 250 ml wijn over en laat een nacht wellen.
  2. Leg de karbonades in een kom.
  3. Geef er tijm, dragon en laurier bij en schenk er de rum en de rest van de wijn over.
  4. Voeg nog wat zout, peper en paprikapoeder toe en laat een nacht marineren.
  5. Laat de karbonades uitlekken en droog ze af met keukenpapier.
  6. Smelt de boter in een pan en sauteer de karbonades snel aan beide kanten bruin.
  7. Voeg dan het vocht van de marinade toe en zodra dit heet is, steek het in brand.
  8. Zet dan het deksel op de pan en laat 20 minuten op zacht vuur sudderen.
  9. Gedurende deze tijd halen we de pruimen uit de wijn, snijden ze doormidden en halen de pitten er uit.
  10. Als de karbonades klaar zijn leggen we ze in een voorverwarmde schaal en houden ze warm.
  11. Zet het vuur hoog onder de pan, voeg de slagroom bij het vocht, meng goed en schraap alle aanbaksels van de bodem.
  12. Voeg er de pruimen bij en laat het wat reduceren tot er een crèmige saus ontstaat.
  13. Leg de pruimen in het midden van de serveerschaal, omring ze met de karbonades, passeer de saus en schenk deze over de karbonades.
  14. Serveer meteen.