Rob's kookboek

Exotische vleesfantasie

Bereidingstijd
  • ca. 40 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 gram magere varkenslappen
  • cayennepeper
  • zout
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 5 eetlepels slaolie
  • 2 middelgrote gesnipperde uien
  • 2-3 geperste teentjes knoflook
  • 2 theelepels gebroken korianderzaadjes
  • 1 laurierblad
  • 250 ml bouillon
  • 100 ml ananassap
  • 1,5 eetlepel aardappelmeel
  • ketjap manis of sojasaus
  • plukjes peterselie
Wijntip
  • Bij dit gerecht kan een lichte rode wijn, vruchtensap of een glas bier worden geschonken.
Tip van de kok
  • Een schotel metveel mogelijkheden: Geef er zilvervliesrijst met gebakken eieren en gebakken banaan bij. Of macaroni spaghetti of canneloni en geraspte kaas.
  • Een tomatensalade of verse vruchtensalade maakt dit zomerse gerecht compleet.
  • Rode wijn of sherry kan gebruikt worden in plaats van ananassap.
  • Vervang de helft van de bouillon en het ananassap door tomatenpuree of gezeefde tomaten.
Bereidingswijze
  1. Snijd de lappen, tegen de draad van het vlees in, in 2,5 cm brede repen.
  2. Doe een flinke mespunt cayennepeper en 1,5 theelepel zout in de kom.
  3. Roer het paprikapoeder erdoor en haal de repen vlees zo door het mengsel dat het vlees overal bedekt is.
  4. Laat de olie in de vleespan goed warm worden.
  5. Voeg na eikaar de repen vlees toe.
  6. Bak het vlees aan alle zijden aan.
  7. Temper de warmtebron als het vlees mooi van kleur is.
  8. Doe de ui en het knoflook in de pan.
  9. Laat deze even meefruiten.
  10. Voeg de koriander en het laurierblad toe.
  11. Giet de bouillon bij het vlees.
  12. Doe ook het ananassap erbij.
  13. Breng de inhoud opnieuw aan de kook.
  14. Temper de warmtebron en laat het vlees in een gesloten pan verder gaar worden.
  15. Controleer na 20-30 minuten of het vlees gaar is.
  16. Neem het laurierblad uit de pan.
  17. Neem de pan van het fornuis.
  18. Roer van het aardappelmeel en 3-4 eetlepels water een papje.
  19. Giet dit onder voortdurend roeren bij het vlees.
  20. Verwarm de inhoud totdeze begintte koken en een gebonden saus ontstaat.
  21. Proef het gerecht en maak het op smaak af met cayennepeper, zout en ketjap of sojasaus.
  22. Breng het vlees met de saus over in een voorverwarmde schaal.
  23. Serveer het gerecht direkt.
  24. Garneer met wat plukjes peterselie.