Rob's kookboek

Filet de porc 'Teresina'

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 2 varkenshaasjes van 200 à250 gram per stuk
  • peper
  • zout
  • 6 eetlepels bloem
  • 100 g boter
  • 1 blik (425 gram) schijven perziken op lichte siroop
  • 1 blik (425 gram) mango-schijfjes op lichte siroop
  • 1 blik (425 gram) meloen-bolletjes op lichte siroop
  • 1 blik (425 gram) gepelde druiven zonder pit op siroop
  • 150 ml witte wijn
  • 300 ml bouillon van bouillonkorrels of ½ vleesbouillontablet
  • 6-7 eetlepels sinaasappellikeur
  • 1 eetlepel geraspte schil van 1 geboende onbehandelde sinaasappel
  • worcestersaus of aroma
  • takje munt, peterselie of selderij
Wijntip
  • Een eenvoudig witte wijn of rosé smaakt uitstekend bij dit gerecht. Aanbevolen: een kruidige Italiaanse of Griekse wijn.
Tip van de kok
  • Neem in plaats van het geconserveerde fruit verse vruchten of combineer deze met fruit uit blik.
  • Vervang de sinaasappellikeur door sinaasappelsap en enkele eetlepels wodka.

Blokjes varkenshaas met een fruitige saus omgeven door een exotische vruchtencompote.

Bereidingswijze
  1. Snijd de varkenshaasjes elk overdwars in 4 of 5 stukken.
  2. Doe het vlees in een kom en voeg wat peper en zout toe.
  3. Strooi 3 eetlepels bloem in de kom.
  4. Schud het vlees om zodat de stukken aan alle zijden in aanraking zijn geweest met het peper, het zout en de bloem.
  5. Verhit de boter in de vleespan en bak hierin, als het schuim van de boter begint weg te trekken de stukken vlees rondom mooi van kleur.
  6. Open de blikken en giet ongeveer de helft van de siroop van de vruchten af.
  7. Bewaar de siroop.
  8. Doe de inhoud van de blikken daarna in de tweede pan.
  9. Warm deze langzaam op met de witte wijn.
  10. Neem het vlees met zo min mogelijk vet uit de pan.
  11. Strooide rest van de bloem in de vleespan.
  12. Roer tot een glad mengsel ontstaat en laat dat al roerende kastanjekleurig worden.
  13. Schenk de bouillon onder voortdurend roeren in de pan.
  14. Roer de saus glad, temper de warmtebron en roer 6 eetlepels likeur en schilletjes door de saus.
  15. Leg de stukjes varkenshaas in de pan en laat die in de saus verder gaar worden.
  16. Proef de saus en maak die pikant van smaak met peper, zout en worcestersaus.
  17. Controleer of het fruit warm is.
  18. Laat het beslist niet koken.
  19. Voeg aan de siroop desgewenst nog wat sinaasappellikeur toe.
  20. Serveer het vlees in een deel van de saus met de vruchten zonder de siroop op een voorverwarmde schotel.
  21. Garneer met het takje groen.
  22. Verdun de rest van de saus in de vleespan met naar smaak de gemengde vruchtensiroop, dien de saus apart bij het gegarneerde vleesgerecht op.