Rob's kookboek

Fricandeauhorentjes met rode koolfantasie

Bereidingstijd
  • 30 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 1 rode kool van ruim 500 gram
  • 1 klein laurierblad
  • 2 kruidnagels
  • kaneelstokje
  • 4 schijven ananas op zware siroop
  • zout
  • citroensap of azijn
  • ¼-1/3 eetlepel aardappelmeel
  • suiker
  • peper
  • worcestersaus
  • 750-800 g (4 grote plakken) gebraden varkensfricandeau
  • 1-1½ eetlepel grove of goudgele mosterd
Wijntip
  • Een halfdroge witte of rose wijn vormt een goede combinatie bij deze fantasie van varkensvlees en groente.
Tip van de kok
  • Neem een zakje (500 gram) reeds gesneden en enigszins gare rode kool. Maak die met laurier, kruidnagel en siroop verder gaar.
  • Maak de pakketjes van plakken zelf gebraden vlees en leg dan twee of meer kleinere plakjes fricandeau op elkaar. Gebruik dan voor het vervoer van de pakketjes van de vleesplank naar de serveerschotel een brede spatel of een pannekoeksmes.
  • Gebruik voor ongeveer 1/4 kilogram fricandeau 80 gram boter. Laat die goed warm worden en leg dit vlees op het vetrandje in de pan. Schroei het vlees dicht zodra dat vetrandje gekleurd is. Laat de fricandeau bruin worden. Strooi er dan wat zout en naar smaak peper op. Voeg wat warm water toe en laat het vlees daarna, onder af en toe overgieten met bakboter, in de gesloten pan op wat water in ruim uur goed gaar worden. Snijd er, na 5-10 minuten afkoelen, plakken van.
Bereidingswijze
  1. Neem de beschadigde buitenste bladeren van de kool af.
  2. Snijd die overlangs een of twee keer door.
  3. Snijd de dikke harde delen van de kool weg.
  4. Schaaf of snijd de stukken rode kool in smalle repen.
  5. Verwijder daarbij de stronkgedeelten.
  6. Doe de groente in de pan.
  7. Prik in het laurierblad de kruidnagels en doe dit met het kaneelstokje en de siroop uit het blikje ananas in de pan.
  8. Schenk daar nog zoveel lauwwarm water in tot de vloeistof ongeveer 2 vingerbreedtes hoog op de panbodem staat.
  9. Voeg een mespunt zout toe en breng de kool aan de kook.
  10. Sluit de pan, temper de warmtebron.
  11. Laat de groente, onder af en toe omscheppen, 20 minuten zacht koken.
  12. Snijd intussen de schijven ananas in niet te kleine stukken.
  13. Proef de groente en voeg, als die bijna bijtgaar is, 2-3 eetlepels citroensap of azijn toe.
  14. Roer het aardappelmeel aan met 1 eetlepel koud water en bind daarmee de rode kool.
  15. Voeg naar smaak citroensap of azijn, suiker, peper, zout en worcestersaus toe.
  16. Bestrijk de vleeswaar aan een zijde dun met mosterd.
  17. Schep de stukken ananas door de rode kool.
  18. Verdeel die over de plakken fricandeau.
  19. Vouw het vlees over de vulling. Zet de vleeswaar met de pen vast en serveer het gerecht direct.