Rob's kookboek

Gebakken hamplakken

Bereidingstijd
  • 15 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 plakken gekookte ham van 80-100 gram
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk of water
  • enkele korrels zout
  • witte peper
  • paneermeel
  • 3 eetlepels olie
  • 50 g boter
  • 1 grote gepelde vleestomaat
  • 4 dunne plakjes citroen
  • 3 eetlepels kleingeknipte peterselie
  • 4 plukjes peterselie
Tip van de kok
  • Gebruik bij voorkeur niet-vette ham of vervang de ham door boterhamworst, brede worst of andere vleeswaar zoals: nierkaas, gekookte varkenslever, bloed- of rookworst, cervelaat of hamworst.
  • Garneer naar eigen smaak en fantasie met bijvoorbeeld banaan, augurk, partjes sinaasappel of mandarijn, partjes appel of peer, stukjes bleekselderij, champignons, plakjes olijf, asperge enzovoort.

Een 'snel klaar' gerecht, geschikt als warm extraatje bij de lunch of bij een warme maaltijd met gebakken aardappels en een salade.

Bereidingswijze
  1. Snijd de plakken ham desgewenst wat bij zodat ronde of rechthoekige stukken ontstaan.
  2. Klop het ei met de melk los en voeg daaraan enkele korrels zout en peper toe.
  3. Doe een laagje paneermeel in het bord.
  4. Haal een plak ham door het ei.
  5. Laat het overtollige ei afdruipen en leg de ham op de paneermeel.
  6. Keer de plak en druk de paneermeel aan.
  7. Klop voorzichtig overtollig paneermeel eraf.
  8. Doe hetzelfde met de drie andere plakken ham.
  9. Verhit de olie met de margarine in de koekepan.
  10. Leg de plakken ham in de pan.
  11. Bak deze op een matige warmtebron aan beide zijden mooi bruin en krokant.
  12. Snijd intussen van de tomaat overdwars 4 even dikke plakken af.
  13. Snijd de plakjes citroen tot in het midden in.