Rob's kookboek

Gekruide varkensrollade

Benodigdheden voor 10-12 personen
  • 1 licht gekruide varkensrollade van 1,5-2 kg
  • 3 eetlepels gedroogde tijmblaadjes
  • 5 eetlepels olie
  • 100 g boter
  • 2 takjes dragon
  • 2 takjes citroenmelisse
  • 2 eetlepels uisnippers
  • peper
  • zout
  • 150 ml rode wijn
  • 4 kleine gepelde tomaten
  • 2 mespuntjes oregano blaadjes
  • worcestersaus
Wijntip
  • Een lichte eenvoudige rode wijn of een fris-zure witte wijn zal heel goed smaken bij deze rollade.
  • Gebruik b.v. dezelfde wijn die u bij de bereiding hebt gebruikt.

Serveer dit vlees voor 1 à 2 dagen warm of koud in plakken met patattes frites en een groene salade, b.v. van kropsla en verse kruiden.

Bereidingswijze
  1. Wrijf de tijm in een kommetje wat kleiner en roer er 2,5 eetlepel van de olie door.
  2. Bestrijk de rollade rondom met deze olie.
  3. Laat de rest van de olie zeer warm worden, doe de rollade in de pan en schroei het vlees aan alle zijden dicht.
  4. Bak het vlees, onder af en toe toevoegen van 80 g boter, rondom mooi van kleur.
  5. Was de takjes dragon en melisse.
  6. Sla die droog en doe ze met de ui in de bakboter in de pan.
  7. Bestrooi het vlees met naar smaak peper en zout en schenk langzaam langs de wand 300 ml kokend water en de wijn in de pan.
  8. Sluit die zodra de jus kookt en temper de warmtebron.
  9. Laat het vlees in 30 minuten per 500 g gewicht helemaal gaar worden.
  10. Snijd 10 minuten voordat de rollade gaar is met een puntig mesje het harde gedeelte onder de kelkjes uit de tomaten.
  11. Strooi in de openingen wat oregano en leg daarop de rest van de boter.
  12. Zet de tomaten naast de rollade in de pan.
  13. Laat de rollade, voor die aan te snijden, 5-10 minuten op de vleesplank rusten.
  14. Dit is nodig om te voorkomen dat er te veel vleessap verloren gaat en het vlees te droog wordt.
  15. Verwijder van het gedeelte dat zal worden gebruikt eerst het bindmateriaal.
  16. Neem de tomaten en de kruidentakjes uit de jus.
  17. Proef de jus.
  18. Voeg zoveel kokend water toe tot de jus bestaat uit 1/3 vet en 2/3 bruin van jus.
  19. Controleer dat op een grote lepel.
  20. Maak de jus pikant van smaak met worcestersaus, peper en zout.
  21. Garneer het gerecht desgewenst met de tomaten en enkele takjes verse kruiden.