Rob's kookboek

Halskarbonades uit Roeselare

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 karbonades van 150-200 g
  • peper
  • zout
  • gebroken tijmblaadjes of -poeder
  • 60 g boter
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 1 laurierblad
  • 2 deciliter bruine saus of gebonden vleesjus
  • 300-400 ml friszuur Belgisch bier
  • 60 g kleine dobbelsteentjes doorregen gerookt spek
  • ½ eetlepel aardappelmeel
  • enkele plukjes tuin- of waterkers
Wijntip
  • Wijn is moeilijk aan te bevelen, bier hoort bij dit gerecht, liefst uit Roeselare: Rodenbach of anders een geuzebier.
  • Serveer hetzelfde bier als gebruikt in het recept.
Tip van de kok
  • Gebruik een friszuur bier: Rodenbach.
  • Deze bereidingswijze kan met succes worden toegepast op procureurlapjes, hamlapjes, runder- of sucadelapjes. Deze laatste 2 vragen wel een langere stooftijd.
Bereidingswijze
  1. Wrijf de karbonades in met peper, zout en wat tijm.
  2. Verwarm de boter in de vleespan.
  3. Doe hetvlees in de pan zodra het schuim begint weg te trekken en de boter begint te kleuren.
  4. Bak de karbonades aan beide zijden mooi bruin van kleur op een vrij hooggedraaide warmtebron.
  5. Temper de temperatuur als het vlees een mooie kleur heeft.
  6. Voeg de uisnippers toe en laat deze even meebakken.
  7. Doe er het laurierblad bij en schenk de hete saus in de pan.
  8. Giet 300 ml bier in de pan.
  9. Sluit de pan als de inboud kookt en temper de warmtebron.
  10. Laat het vlees tenminste 20 minuten stoven.
  11. Verwarm de bakpan zonder boter, vet of olie en doe er de speksnippers in.
  12. Bak deze krokant en doe ze in de pan bij het vlees.
  13. Roer bet aardappelmeel aan met enkele theelepels water.
  14. Controleer of het vlees gaar en mals is.
  15. Neem het uit de pan en verwijder het laurierblad.
  16. Bind de saus met het aangelengde aardappelmeel.
  17. Proef de saus.
  18. Voeg naar smaak eventueel nog wat bier toe en leg de karbonades terug in de pan.
  19. Dien het vlees op in de saus, in een voorverwarmde schotel, bestrooid met verse tuinkers.