Rob's kookboek

Ham met groente

Jambon au légumes

Bereidingstijd
  • 45 minuten
Oventijd
  • 40 minuten
Benodigdheden voor 10-12 personen
  • 1 kleine gekookte opgebonden ham van 1,5 kg
  • peper uit de molen
  • ½-1 theelepel marjoleinpoeder
  • 4 eetlepels slaolie
  • 300 g geschrapte wortels of winterpeen
  • 300 g panklare prei
  • 2 kleine laurierblaadjes
  • 300 g plakken geschilde selderijknol
  • 500 g kleine gepelde uitjes
  • zout
  • 250 ml witte landwijn
  • 500 g panklare champignons
  • 400 g gepelde ontpitte tomaten
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • worcestersaus of bouillonpoeder
  • 4 eetlepels zeer fijn gehakte peterselie
  • takjes tijm
Wijntip
  • Schenk bij deze ham met groente afhankelijk van de voorkeur van uw gasten een halfdroge zachte rode wijn of rosé.
  • Een zachtdroge kruidige aromatische witte wijn is ook zeer geschikt.
Tip van de kok
  • Maak de ham voor 2 of 3 dagen voor een kleiner aantal personen. De ham smaakt ook koud of op de boterham buitengewoon goed.
  • Vervang de rode wijn door half om half frambozen- of wijnazijn en water.
Bereidingswijze
  1. Schuif het rooster even onder het midden in de oven en verwarm die voor.
  2. Schenk zoveel kokend water in de ovenschaal tot het water ½ cm hoog op de bodem van de schaal staat.
  3. Leg de ham met de zwoerdzijde naar beneden in de schaal en zet die in de oven.
  4. Meng peper naar smaak met ½ theelepel marjoleinpoeder.
  5. Keer de ham na 10 minuten om en strooi het mengseltje over de ham.
  6. Laat de olie in het steelpannetje zeer warm worden.
  7. Giet de olie daarna over de ham en keer die weer om, zodat de zwoerdzijde weer naar beneden ligt.
  8. Snijd de wortel in niet te kleine blokjes en de prei in vingerbrede ringen.
  9. Keer de ham nog eens om en leg de wortel en de prei eromheen.
  10. Steek de laurierblaadjes tussen de groente.
  11. Snijd de selderij en de ui in niet te kleine stukken.
  12. Strooi ze rondom de ham.
  13. Bestrooi de groente met wat zout.
  14. Schenk de wijn daarop.
  15. Snijd grote champignons overlangs doormidden of in plakken.
  16. Leg de stukken tomaat langs de rand van de ovenschaal en schep de champignons op de groente.
  17. Sluit de oven en laat de groente in een gesloten schaaf gaar worden.
  18. Maak van het aardappelmeel met ½ eetlepel worcestersaus en 4 eetlepels koud water een papje.
  19. Verdun dat met 100 ml water.
  20. Neem de ham uit de ovenschaal.
  21. Schep de groente om en schep het aangemaakte aardappelmeel erdoor.
  22. Sluit de oven weer.
  23. Verwijder het bindmateriaal van de ham.
  24. Snijd ze in plakken van gewenste dikte.
  25. Neem de schaal uit de oven.
  26. Proef de groente en voeg daaraan naar smaak peper, marjolein, zout en worcestersaus toe.
  27. Verwijder de laurierblaadjes.
  28. Roer de peterselie door de groente.
  29. Schik de plakken ham met een deel van de groente op de serveerschaal.
  30. Garneer desgewenst met een takje groen keukenkruid.
  31. Dien de rest van de groente apart op.