Rob's kookboek

Ham met roomsaus

Jambon à la crème

Benodigdheden
  • 8 dikke plakjes gekookte ham van 60 gram
  • 100 ml chablis
  • 25 g geraspte parmesaanse kaas
  • 200 sl slagroom
  • 2 tomaten
  • 1 sjalot
  • 100 g champignons
  • zout
  • peper
  • 70 g boter
  • 20 g bloem
Bereidingswijze
  1. Meng 20 gram boter met de bloem door ze te kneden tot een beurre manié.
  2. Schil het sjalotje en hak het fijn.
  3. Maak de tomaat concassée.
  4. Maak de champignons schoon, snij ze in plakjes, kook ze in weinig water met het deksel op de pan gedurende 3 minuten.
  5. Doe de wijn en de sjalot in een pannetje, voeg het nat van de champignons erbij, en de room.
  6. Voeg de tomaat toe, breng het op smaak met peper en zout en laat 6 minuten koken.
  7. Als de saus te dun is binden we ze met de beurre manié door deze bij beetjes, onder kloppen met de garde toe te voegen.
  8. Beboter een ovenvaste schaal.
  9. Leg hierin de plakken ham, verdeel er de champignons over, schenk er de saus over en strooi hier de parmesaanse kaas over.
  10. Zet de schaal enkele minuten onder de grill, zodat de kaas smelt, laat de saus niet meer aan de kook komen.