Rob's kookboek

Ham met sherry

Jambon au xeres

Benodigdheden
  • 1 ham van 2 kg, niet ontbeend
  • 100 g boter
  • 1 ui
  • 1 wortel
  • poedersuiker
  • zout
  • peper
  • thijm
  • laurier
  • kruidnagels
  • 1 fles zoete sherry
  • maizena
Bereidingswijze
  1. Leg de ham in een grote pan en geef er koud water bij tot de ham onderstaat.
  2. Breng het aan de kook, en pocheer de ham anderhalf uur.
  3. Haal ze er dan uit, verwijder de zwoerd, en de harde stukjes.
  4. Maak ondertussen de ui schoon en snij hem in schijven.
  5. Schil de wortel en snij hem in schijven.
  6. Smelt de boter in een pan en als ze heet is, sauteer er dan ui en wortel in met een beetje tijm en een blaadje laurier.
  7. Geef er flink peper uit de molen over.
  8. Piqueer de ham met 10 kruidnagels en sauteer ze in de boter lichtbruin met de vetkant naar boven.
  9. Geef de fles sherry erbij. Zet het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de ham zachtjes een uur stoven.
  10. Arroseer de ham af en toe en keer hem met de vetkant naar beneden.
  11. Neem dan de ham uit de pan, bestrooi ze met poedersuiker, leg ze in een ovenvaste schaal en laat ze in een oven van 200°C lichtbruin kleuren.
  12. Passeer de saus door een zeef, kook ze wat in, en bind ze eventueel met wat maizena. Serveer ze apart in een sauskom.