Rob's kookboek

Ham met spinazie en madera

Jambon au Epinards et au madère

Benodigdheden
  • 8 plakken gerookte ham
  • 1 kg spinazie
  • 250 ml slagroom
  • 50 g boter
  • 60 g vers mager spek
  • 60 g bloem
  • 300 ml bouillon
  • 1 wortel
  • 1 ui
  • peterselie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 100 ml madera
  • thijm
  • laurier
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Begin met de saus.
  2. Schil de wortel en de ui.
  3. Snij de wortel in kleine brunoise n hak de ui fijn.
  4. Snij het spek in kleine brunoise.
  5. Verhit de boter in een pannetje en laat wortel, ui en spek even goed sauteren.
  6. Strooi er de bloem over en roer deze er goed door.
  7. Geef er dan de bouillon en de witte wijn bij en wat zout en peper.
  8. Voeg ook wat tijm, laurier en wat peterseliestelen toe en laat de saus zachtjes 25 minuten koken.
  9. Was gedurende deze tijd de spinazie zeer goed.
  10. Kook ze met aanhangend water en wat zout in 10 minuten gaar.
  11. Laat ze in een zeef uitlekken en pers er goed het vocht uit.
  12. Hak ze grof en voeg de slagroom en wat peper toe.
  13. Meng goed. Leg de spinazie op de plakken ham, rol deze op om de spinazie heen.
  14. Beboter een schaal die in de oven kan en leg de rolletjes ham op de bodem van de schaal naast elkaar.
  15. Zorg ervoor dat de oven op 180°C staat.
  16. Passeer de saus door een zeef.
  17. Zet ze nog 5 minuten op het vuur, voeg de madera erbij en schenk de saus over de ham.
  18. Schuif de ham 15 minuten in de oven.
  19. Serveer daarna meteen.