Rob's kookboek

Ham uit Dijon

Jambon à la Dijonnaise

Benodigdheden
  • 4 plakken gekookte ham van 1 cm dik
  • 80 g boter
  • 10 g bloem
  • 10 g poedersuiker
  • zout
  • 200 ml Meursault
  • tomatenpuree
  • peper
  • cayennepeper
  • peterselie
  • 3 uien
  • 200 g champignons
Bereidingswijze
  1. Was de peterselie en hak er wat van fijn.
  2. Maak van 10 gram boter en de bloem door kneden een beurre manié.
  3. Schil de uien en hak ze zo fijn mogelijk.
  4. Smelt de helft van de rest van de boter, doe er de uien in en laat deze met het deksel op pan zachtjes smelten.
  5. Maak de champignons schoon en snij ciseleer ze.
  6. Smelt de rest van de boter in een ander pannetje en laat hierin de champignons zachtjes stoven.
  7. Strooi de poedersuiker over de uien en laat deze caramelliseren totdat ze hazelnootbruin zijn.
  8. Geef er dan de Meursault bij, laat even koken en geef er dan een lepel tomatenpuree bij.
  9. Meng deze er goed door.
  10. Werk er nu de room door, peper en zout en een snuifje cayennepeper.
  11. Werk er de beurre manié met beetjes door.
  12. Geef er nu de champignons bij met hun boter.
  13. Leg in deze saus de plakken ham en laat enkele minuten warm worden.
  14. Leg de plakken ham op een voorverwarmde schaal en schenk er de saus met de champignons over.
  15. Strooi er wat gehakte peterselie over.