Rob's kookboek

Ku lo yuk

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g magere varkenslappen
  • zout
  • 1½ eetlepel citroensap of 1 eetlepel azijn
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt knoflookpoeder
  • 100 ml melk
  • 1 blikje (227 g) ananas op sap of zware siroop
  • 4 eetlepel tomatenketchup
  • 2-4 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel aardappelzetmeel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • sojasaus

Een van de principes van de chinese keuken: snijd het voedsel in stukjes, zodat de bereiding vlugger verloopt en de saus beter wordt opgenomen.

Bereidingswijze
  1. Snijd het vlees in blokjes van 1,5-2 cm.
  2. Strooi weinig zout op de blokjes en besprenkel ze met 1 eetlepel citroensap of ¾ eetlepel azijn.
  3. Zeef het bakmeel en een flinke mespunt knoflookpoeder in een grote kom.
  4. Laat het frituurvet warm worden (175°C).
  5. Voeg onder geregeld roeren een deel van de melk aan de bloem toe, maak er een dik glad papje van en verdun het met de rest van de melk.
  6. Schep de blokjes vlees door het bloemmengsel.
  7. Deponeer enkel blokjes vlees in de frituurpan.
  8. Laat het vlees gaar en mooi van kleur worden.
  9. Schep de blokjes vlees met zo weinig mogelijk vet uit de pan en laat ze even op dubbelgevouwen papier uitlekken.
  10. Bak zo de rest van het vlees in kleine hoeveelheden en houd het gebakken vlees warm.
  11. Laat de ananas boven een kleine steelpan uitlekken.
  12. Snijd de schijven ananas in 6 stukken.
  13. Roer door de ananassap de tomatenketchup met 2 eetlepels suiker.
  14. Maak een glad papje van het aardappelzetmeel, knoflookpoeder, gemberpoeder en 2 eetlepels sojasaus en 3 eetlepels water.
  15. Breng de inhoud van de steelpan aan de kook en voeg al roerend het papje toe.
  16. Neem het pannetje van het vuur als de inhoud bijna kookt en voeg er de ananas aan toe.
  17. Breng de inhoud al roerend aan de kook en maak de saus op smaak met suiker, citroensap, sojasaus en zout.
  18. Dien de saus over de blokjes vlees op of serveer saus en vlees per persoon in aparte schaaltjes.
  19. Serveer er eventueel atjar tjampoer bij.
  20. Serveer er droge witte rijst bij.