Rob's kookboek

Mexicaanse krabbetjes

Bereidingstijd
  • 2½ uur
Marineertijd
  • 8 uur
Benodigdheden voor 4 personen
  • 4 stukken varkensrib (ruim 1 kilogram)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1-2 rode Spaanse pepers
  • 2 deciliter gezeefde tomaten
  • 1 blik ananas op sap (400 gram)
  • zout
  • zwarte peper uit de molen
  • 50 g boter
  • 50 ml olie
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • tamari
Wijntip
  • Een lichte rode wijn is het best te combineren met deze kruidige krabbetjes.
Tip van de kok
  • De krabbetjes kunt u ook uitstekend in de oven aanbraden. Gebruik hiervoor de braadslede of de braadpan. Braad ze bij 220° C in 20 minuten mooi bruin. Verder gaat u te werk zoals aangegeven in het bovenstaande recept vanaf punt 16.

Krabbetjes, ook wel spare-ribs genoemd, zijn varkensribbetjes. Met wat tijd, kruiden en fantasie zijn ze tot een exotische schotel te bereiden.

Bereidingswijze
  1. Schil de ui en snijd deze overlangs door.
  2. Snipper de ui fijn en doe de uisnippers in de kom.
  3. Pers met behulp van de knoflookpers de teentjes knoflook fijn boven de kom met de gesnipperde ui.
  4. Snijd de Spaanse pepers overdwars in zeer fijne ringetjes.
  5. Voeg de peperringetjes bij de inhoud van de kom.
  6. Open het blik ananas en giet het sap uit het blik in de kom.
  7. Voeg daar de gezeefde tomaten aan toe en roer het geheel tot een marinade.
  8. Leg de krabbetjes in een schotel of pan.
  9. Schenk er de marinade over en zet de schotel koel weg.
  10. Laat het vlees tenminste 8 uur marineren.
  11. Snijd de ananasschijven in 8 stukjes en zet deze apart.
  12. Schep de krabbetjes uit de marinade en laat ze in de zeef of het vergiet uitlekken en bewaar de marinade.
  13. Verhit in de braadpan de boter en de olie en laat deze samen heet worden.
  14. Wrijf de krabbetjes in met het zout en de versgemalen peper en leg ze in de braadpan.
  15. Bak de krabbetjes in 15 minuten aan alle zijden mooi bruin.
  16. Temper de warmtebron en schenk voorzichtig de marinade langs de rand in de braadpan.
  17. Maak met behulp van de houten spatel de aanzetsels aan de bodem van de pan los.
  18. Breng de inhoud van de pan opnieuw aan de kook.
  19. Temper de warmtebron en sluit de pan.
  20. Laat het vlees 2 uur sudderen tot het zeer gaar is.
  21. Keer het vlees regelmatig en voeg water of bouillon toe als er teveel vocht verdampt is.
  22. Controleer of het vlees gaar is.
  23. Neem het dan voorzichtig uit de pan en leg het op de serveerschotel.
  24. Roer het aardappelmeel met 2 eetlepels water tot een glad papje en giet dit onder voortdurend roeren bij de braadjus en laat deze binden.
  25. Doe de stukjes ananas bij de saus, roer de saus en proef hem.
  26. Maak de saus pittig van smaak met tamari, zout en peper.
  27. Giet de saus over de krabbetjes en serveer de schotel direct.
  28. Geef er rijst of een pasta bij (bijvoorbeeld lintmacaroni).