Rob's kookboek

Varkensfilet met kruidnagel

Filet de porc aux clous de girofle

Benodigdheden
  • 600 g varkensfilet
  • 60 g boter
  • 12 kruidnagels
  • ½ citroen
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • mosterdpoeder
  • kaneel
  • 100 ml bouillon
  • 4 kleine appels
  • zout
  • peper
Bereidingswijze
  1. Zet de oven op 200°C.
  2. Vraag de slager een stuk filet met een vetlaagje eraan.
  3. Beboter een ovenvaste schaal.
  4. Wrijf zout en peper in het vlees.
  5. Leg het in de schaal en zet deze 3/4 uur in de oven.
  6. In deze tijd perst U de halve citroen, voegt de bruine suiker erbij en een mespunt mosterdpoeder.
  7. Meng het goed. Meng de boter met 10 gram kaneel.
  8. Schil de appels.
  9. Haal er met een appelboor het hart uit, maar laat een bodem in de appels zitten.
  10. Steek in elke appel een kruidnagel.
  11. Vul de holtes met het mengsel van boter en kaneel.
  12. Wanneer de 45 minuten braadtijd van het vlees om zijn, snijden we de vetrand kruiselings in met een mes, zodat er een net van ruiten over ontstaat.
  13. Smeer het vlees dan in met het mengsel van citroensap, mosterdpoeder en bruine suiker en steek er op de hoekpunten van de ruiten kruidnagels in.
  14. Leg het vlees weer in de pan, omring het met de appels, zet weer in de oven en laat het hier nog ongeveer 1/2 uur.
  15. Leg dan het vlees in een voorverwarmde serveerschaal, leg er de appelen bij, deglaceer het braadvocht met de bouillon, schraap alle aanbaksels los.
  16. Schenk de saus in een sauspan en serveer.