Rob's kookboek

Varkensribstuk met ananas

Bereidingstijd
  • 25 minuten
Stooftijd
  • 45 minuten
Benodigdheden voor 4-6 personen
  • 750-900 g varkensribstuk met been
  • peper
  • zout
  • 1 mespunt foelie
  • 3 eetlepels slaolie
  • 75 gram boter
  • 1 blik (567 g) ananasschijven op sap of lichte siroop
  • 400 ml bouillon
  • ½-1 theelepel pikant paprikapoeder
  • ½ theelepel kerrie
  • 4-5 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel aardappelmeel
  • worcestersaus
  • enkele takjes water- of sterrekers of peterselie
Tip van de kok
  • Vervang de ananas door bijvoorbeeld abrikozen, perziken, druiven, mandarijnen,meloenblokjes, peren of fruitcocktail uit glas of blik.
Bereidingswijze
  1. Vraag uw slager een ribstuk met zoveel beentjes als u gasten heeft.
  2. Wrijf het vlees in met een mengsel van peper, zout en wat foelie.
  3. Laat de olie in de vleespan goed warm worden.
  4. Braad het vlees aan alle zijden aan.
  5. Voeg geleidelijk de boter toe tot het ribstuk mooi van kleur geworden is.
  6. Laat intussen de ananasschijven in de zeef op de kom uitlekken.
  7. Schenk de helft van het ananassap over het vlees.
  8. Schenk, als de stoom van de siroop is weggetrokken de bouillon langs de wand in de pan.
  9. Neem als dejus kookt hetvlees even uit de pan.
  10. Leg het rooster in de pan.
  11. Leg het ribstuk op het rooster.
  12. Sluit de pan als de jus kookt.
  13. Laat het vlees in ongeveer ¾ uur gaar stoven.
  14. Roer het paprikapoeder en de kerrie aan met 1 eetlepel citroensap en 1 eetlepel koud water.
  15. Schenk dit over het vlees in de pan.
  16. Verdeel de ananasschijven in 2, 3 of 4 stukken en leg deze met de rest van het ananassap en wat water in de koekepan.
  17. Warm de ananas op tot dezs lauwwarm is geworden.
  18. Leg het vlees op de voorverwarmde serveerschotel.
  19. Neem het rooster uit de pan.
  20. Meng het aardappelmeel aan met 2 eetlepels koud water.
  21. Schenk dit onder voortdurend roeren bij de jus.
  22. Blijf roeren tot de jus kookt en bindt.
  23. Voeg aan de jus naar smaak peper, zout, de rest van de ananassiroop, citroensap en worcestersaus toe.
  24. Schenk de jus in de voorverwarmde juskom.
  25. Schik de stukken ananas rondom het vlees.
  26. Versier het vlees met de manchetten.
  27. Leg wat groene blaadjes op de ananas naast het vlees.