Rob's kookboek

Vlaamse karbonade

Benodigdheden voor 4 personen
  • 750 g schouderkarbonades
  • 100 g gerookte spek
  • 6 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 250 ml bier
  • 250 ml bouillon
  • azijn
  • reuzel
  • peterselie
  • enkele takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • zout
  • peper
Biertip
  • Serveer bij dit gerecht een licht, bij voorkeur blond bier.
Tip van de kok
  • U kunt deze schotel serveren met gebakken worteltjes en knolletjes.
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven op 160°C.
  2. Snij het vlees in stukken van 3 cm en het spek in dobbelsteentjes.
  3. Verhit de reuzel in de koekepan en braad het vlees aan als de pan goed heet is.
  4. Voeg het spek toe als het vlees mooi goudbruin is.
  5. Bestrooi het met peper en weinig zout indien nodig.
  6. Snij de knoflook en uien n dunne plakjes.
  7. Haal het vlees uit de pan met een schuimspaan en houd het warm.
  8. Strooi de bloem in het braadvocht en roer flink met een houten spatel.
  9. Voeg het bier en de bouillon toe en laat alles enkele min. op zacht vuur sudderen onder af en toe omroeren.
  10. Leg het vlees in een aardewerk braadslede en leg de uien en knoflook er bovenop.
  11. Bestrooi het met de bruine suiker en schenk de saus er overheen.
  12. Hak 3 tot 4 takjes peterselie klein en bedek er het vlees mee.
  13. Voeg de tijm en laurier toe.
  14. Laat het gerecht gedurende 2 uur zachtjes braden.
  15. Haal de schotel er daarna uit.
  16. Schik alles in een diepe, voorverwarmde dienschaal en besprenkel het vlees met een paar druppels azijn.