Rob's kookboek

Zoetzure vleesdip met saus

Benodigdheden voor 4 personen
  • 500 g magere varkenslappen van 2 cm dikte
  • ¼ theelepel dragon- of rozemarijnpoeder
  • 2 geperste teentjes knoflook
  • 2 eetlepels goudgele mosterd
  • 4 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels tomatenketchup
  • 2 eetlepels geurige azijn
  • 5 eetlepels slaolie
  • 1 blik (240 g) ananas op zware siroop
  • zout
  • 6 eetlepels fritessaus of slasaus
  • 15 g tomatenketchup
  • 3 eetlepels geraspte ui
  • 1 flinke mespunt paprikapoeder
  • 1 mespunt sambal oelek
  • aroma
Tip van de kok
  • U kunt ipv varkenslappen ook kalfslappen gebruiken
Bereidingswijze
  1. Snijd de lappen in blokjes van 2 cm.
  2. Meng in een grote kom dragonpoeder, knoflook, mosterd en 2 eetlepels suiker en klop daar de ketchup, azijn en 2 eetlepels olie door.
  3. Laat de ananas in de zeef op deze kom uitlekken.
  4. Neem de zeef weg en klop door de vloeistof ½ theelepel zout.
  5. Schep de blokjes vlees door de marinade in de kom en zet deze afgedekt op een koel plaats.
  6. Snijd de schijfjes ananas in 8 stukken.
  7. Neem het vlees met zo weinig mogelijk marinade uit de kom en leg ze op keukenpapier.
  8. Bestrooi ze met wat zout.
  9. Laat de rest van de olie in de koekepan goed warm worden.
  10. Dep de blokjes vlees wat droger en laat ze onder af en toe keren vlug gaar worden.
  11. Schep na 4 minuten bakken wat marinade over het vlees.
  12. Controleer na 6 minuten of het vlees gaar is.
  13. Dien de blokjes vlees, samen met de ananas, in een serveerkom of een schotel op.
  14. Geef er de dipsaus bij in een voorverwarmde sauskom.
Bereidingswijze van de saus
  1. Klop de fritessaus en de tomatenketchup door elkaar.
  2. Roer er de geraspte ui, het paprikapoeder, sambal en de rest van de suiker door.
  3. Voeg daaraan naar smaak zout en aroma toe.