Rob's web

Gebit

Een gebit is het samenstel van tanden en kiezen dat in de mond van een mens of de bek van een dier kan worden aangetroffen. Het gebit heeft verschillende functies. Eén van de belangrijkste functies van het menselijk gebit is het (voor)verwerken van voedsel. Voor dieren is het daarnaast ook een belangrijk aanvalswapen, ze kunnen er een prooi mee bijten. Aan een gebit is te zien of een dier een carnivoor, herbivoor of omnivoor is.

Ontwikkeling

De mens wordt bijna altijd tandenloos geboren, maar soms heeft een pasgeboren kind toch een tand. Bijna altijd betreft dit een centrale melksnijtand onder, dit wordt dan ook wel een natale tand genoemd. Bij de meeste kinderen komen na enige maanden tot een jaar de eerste tanden door. Meestal komen de centrale onder melksnijtanden als eerste door, gevolgd door de centrale melksnijtanden boven. Deze eerste set tanden, die over de eerste twee levensjaren in het gebit komen, vormen het zogenaamde melkgebit (melkdentitie). De vorming van het melkgebit start reeds rond de 4e maand van de zwangerschap. Normaal gesproken in het 6e tot 12e levensjaar worden deze tanden en kiezen uitgewisseld voor het volwassen gebit, het volwassen gebit dat uit meer en grotere tanden en kiezen bestaat. De vorming van het volwassen gebit gebeurt normaal gesproken in drie fases:

Gebitsontwikkeling bij dieren

Functie van het gebit

Het gebit kent meerdere functies:

Bouw menselijk gebit

Het menselijk gebit kent meerdere tandformules, waaronder s|h|k = 2|1|5, te tellen vanaf de middenlijn, zowel boven als onder, links en rechts. Dit wil zeggen dat een volwassen gebit in ieder kwadrant 5 kiezen, waarvan 2 premolaren en 3 molaren heeft, 1 hoektand (cuspidaat) en 2 snijtanden (incisieven) heeft. Een volledig volwassen gebit bestaat dan ook uit 32 gebitselementen.

Het melkgebit bestaat uit slechts 20 melkelementen. Zie ook: internationale tandnummering. Het aantal gebitselementen die het gebit vormen kan variëren door verwijdering van tanden en of kiezen, door uitvallen van tanden en kiezen of door een ontwikkelingsstoornis waarbij een desbetreffende tand of kies niet aangemaakt is. Bij een verminderd aantal gebitselementen zal de functie van het gebit eventueel moeten worden nagebootst door een tandheelkundige voorziening, zoals b.v. een brug, implantaat of een kunstgebit

Internationale tandnummering

De internationale tandnummering is een ISO 3950-systeem dat aan elke tand en kies in de mond van een mens een nummer toekent dat uit twee cijfers bestaat. De mond wordt in vier mondkwadranten verdeeld die de tientallen gaan vormen. De eenheden bepalen over welke tand het in het desbetreffend kwadrant gaat (nummering gaat van het midden naar achteren). Bij het voorstellen in schema's worden de tanden voorgesteld zoals de patiënt zijn gebit aan de tandarts toont.

FDI-systeem (volwassen gebit)
 Mondkwadrantcodes Tandcodes
1xrechtsboven1'centrale snijtanden/melksnijtanden
2xlinksboven2'laterale snijtanden/melksnijtanden
3xlinksonder3'hoektanden/melkhoektanden
4xrechtsonder4'1ste valse kiezen/melkkiezen
5x'rechtsboven5'2de valse kiezen/melkkiezen
6x'linksboven61ste echte kiezen
7x'linksonder72de echte kiezen
8x'rechtsonder83de echte kiezen (verstandskies of wijsheidstand)
' = bij een melkgebit

Gebitsnummering Element 37 is rood gemarkeerd.

Tanden en kiezen mens

Hondengebit

Zie hier voor meer informatie over het gebit van de hond.

Fluoride en het gebit

Een korte docu die uitleg geeft over waar de stof fluoride nu werkelijk vandaan komt. Te zien is dat fluoride niet wordt ondersteund door wetenschappers, en dat fluoride in werkelijkheid een AFVAL stof is. Schrik niet van de waarheid, deze docu onthuld waarom fluoride werkelijk gebruikt word.

Water fluoridation around the world is achieved through the purchase of chemically contaminated toxic waste chemicals from China which are then labeled "fluoride" and dumped into public water supplies in local cities and towns. That's the conclusion of a shocking new mini documentary released today by the Consumer Wellness Center (www.ConsumerWellness.org).

Naast het dumpen ervan in water wordt het ook illegaal in tandpasta verwerkt. Tandapasta zonder fluoride is vrijwel niet meer te koop.

Voeding en je gebit

Suiker

De gebruikers ervan kunnen nog zo vaak hun tanden poetsen en ieder halfjaar naar de tandarts gaan; aan de kwalijke gevolgen van suiker is uiteindelijk geen ontsnappen mogelijk.

Lichaam en tanden zijn geen twee verschillende eenheden: de tanden maken volledig deel uit van het lichaam. Men dacht ooit - en vele denken nog - dat tanden 'inaktieve organen' waren en dat tandbederf een plaatselijk proces was dat zich op de oppervlakte der tanden afspelde. Tandartsen hoorden thuis bij haarkappers, acrobaten en marktlui. Als een tandarts tegen een patiënt over iets anders durfde spreken dan gaatjes en welk soort vulling daarin moest, bevond hij zich op het angstvallig bewaakte terrein van de geneesheer. Maar dat is inmiddels al lang voorbij.

Onderzoek heeft uitgewezen dat tanden onderworpen zijn aan dezelfde stofwisselingsprocessen die betrekking hebben op andere lichaamsdelen. Het hele lichaam is één. Maar tandheelkundige vergoedingen zijn desondanks uit het ziekenfonds verdwenen.

Twee onderzoekers van de Loma Linda School of Dentristy in de VS hebben een techniek aangepast die oorspronkelijk ontwikkeld werd om de beweging van een vloeistof te bestuderen in organen als de lever en de nieren. Vastgesteld werd dat subtiele veranderingen in de interne aktiviteit van de tanden, die door suiker veroorzaakt worden, voorloper kunnen zijn van latere verrotting.

In hun verslag van een vergadering voor de IADR (International Association for Dental Research in Chicago wisten de dokters R. E. Steinmann en John Leonora aan te tonen dat de voornaamste verandering, door suiker veroorzaakt, de verandering is van de beweging van de vloeistof binnen de tanden. Hormonale scheikundige stoffen worden van het tandmerg naar het ivoor gevoerd via zeer kleine kanaaltjes in het tandbeen.

Bij de resistentie tegen tandverrotting is de gezondheid van het hele lichaam betrokken. Complexe fysiologische processen spelen een rol bij het behouden en het beschermen van de gezondheid van de tanden.

Vast staat dat:

Maar voor iemand die nog genoeg gezond verstand heeft om zijn lichaam suikervrij te willen houden is het voortdurend opletten geblazen. Vooral als je onderweg bent of met vakantie. Aan bijkans elk voedingsmiddel is tegenwoordig suiker toegevoegd: brood, broodjes, sausjes, ketchup, soep, vleeswaren, pannenkoekenmeel, onbijtgranen, diepgevroren voedsel en al dan niet kant en klaar bereid vers voedsel.

Als je in de supermarkt aan suiker wilt ontsnappen bestaat er maar één goede methode: koop niets waar niet duidelijk en eenvoudig opstaat: bevat geen suiker. Het gebruik van het woord koolhydraten als 'wetenschappelijk' woord voor suiker is de gewone verdedigingsstrategie geworden voor de fabrikanten. Als je geen suiker in je eten wil krijg je het zwaar te verduren.

Alleen de niet rokers krijgen wel steun van wet- en regelgeving. Meeroken wordt onmogelijk gemaakt. Een koele onbevlekte bries is inmiddels voor iedere nietroker weggelegd wanneer men het vergelijkt met het lot van een diabeticus, of van iemand die aan hypoglykemie lijdt.

In maart 1974 kwam luitenant Hiro Onada uit de Filipijnse jungle tevoorschijn, waar hij dertig jaar lang een marginaal, gevaarlijk leven had geleid. Onada had de hele tijd gewacht op een rechtstreeks bevel van een hogere officier; anders wou hij zich niet overgeven. Al die jaren had hij geleefd van het voedsel dat de jungle hem te bieden had. Eindelijk wist men hem te overtuigen dat de oorlog nu toch echt voorbij was en vloog hij terug naar Tokyo waar hij als een held werd ontvangen. Na een medisch onderzoek was de meest opmerkelijke conclusie dat hij zijn volledig natuurlijke gebit nog had en zonder gaatjes. En hij had dertig jaar lang zijn tanden niet gepoetst! Geen Prodent of McLeans gezien in de jungle. De afwezigheid van geraffineerde suiker was de redding voor zijn gebit gebleken.

Uit: 'Sugarblues' door William Dufty, New York, NY

Voeding en het gebit van Dr Price

Sportdranken 90-180 keer slechter voor je tanden dan water, slechter dan cola

De sportdranken, die tegenwoordig zeer populair zijn, zijn slecht voor de tanden volgens Amerikaanse onderzoekers. Sportdranken en de frisdrank Sprite waren bijzonder slecht voor je glazuur, 2-3 keer zo slecht als cola.

Gebit en gezondheid

Bacteriën kunnen via de kaak in de bloedbaan terecht komen en voor allerlei kwalen zorgen.

Mondbacteriën kunnen oa het volgende veroorzaken:

Tandproblemen

Tandproblemen door:

Tandplak - de chronische ziekmaker

In de tandplak kunnen wel meer dan 400 soorten bacteriën voorkomen. Als hier niets aan wordt gedaan, maken deze bacteriën gaatjes tussen het tandvlees en de tanden of kiezen. Na en groeiperiode van acht tot twaalf weken en wanneer de pockets zich uitbreiden tot meer dan drie millimeter onder de tandvleeslijn, worden de bacteriën agressiever en destructiever. De bacillen zelf of de toxinen die ze afgeven, kunnen dan in de bloedbaan komen, waar ze bijdragen aan verstopte slagaders en het risico van een hartaanval en een herseninfarct kunnen vergroten. Plaque bevat ook soorten bacteriën die de luchtwegen kunnen infecteren, en zo een bacteriële ontsteking kunnen veroorzaken.

Een sterk immuunsysteem zal deze indringers gewoonlijk terugdrijven. Factoren die de weerstand echter verlagen, kunnen zo de weg vrijmaken voor een chronische infectie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat tandplak verband houdt met miskramen en vroeggeboorte. Onderzoekers van de Universiteit van Alabama ontdekten dat vrouwen met en tandvleesaandoening een drie tot acht keer hoger risico lopen het leven te schenken aan een te kleine of te vroeg geboren baby. Vermoedelijk komt dat doordat toxinen uit de bacteriën de ontwikkeling van de foetus ongunstig beïnvloeden.

Een andere mogelijkheid is dat ontstekingen stimulerend werken op het vrijkomen van stoffen die de baarmoederhals kunnen verwijden, waardoor de bevalling vroegtijdig inzet. Er kleeft nog een ander gevaar aan tandplak. Er zijn aanwijzingen dat Helicobacter pylori, de bacterie die de meeste maagzweren veroorzaakt, zijn oorsprong vindt in tandplak en van daaruit in de maag terechtkomt.

Bron: Readers Digest december 2004

Amalgaam vullingen

Zie hier voor meer informatie.

Tandvulling gevonden van ongeveer 6500 jaar oud

In Triëst, Italië, is de oudste tandvulling ooit gevonden. De vulling, die als een deksel over een gebroken kies zat, is gemaakt van bijenwas. Uit koolstofdatering blijkt dat de bijenwas 6500 jaar oud is. Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

De 'patiënt' die de behandeling ondergaan had, was waarschijnlijk een man tussen de 24 en 30 jaar oud, gevonden bij een dorp in wat nu Slovenië is. De gefossiliseerde kaak van de man was al ruim een eeuw geleden gevonden en toen naar een museum in het nabijgelegen Triëst verplaatst.

Daar lag de kaak al die tijd te verstoffen totdat onderzoeker Claudio Tuniz van het Internationale Instituut Theoretische Natuurkunde in Trieste, een nieuwe röntgentechniek wilde testen op het bot. 'De kaak heeft 101 jaar in het museum gelegen zonder dat iemand ooit iets is opgevallen', zegt Tuniz.

Samen met collega Frederico Bernardini maakte Tuniz een hoge resolutie 3D-foto van de tand waarop duidelijk te zien was dat er een lang, verticaal gat in een tand zat. Daar bovenop zat een klein dun dekseltje,van toen nog onbekend materiaal, dat het gat perfect opvulde.

Uit koolstofdatering bleek dat het om 6500 jaar oude bijenwas ging. Dit wekt de suggestie dat de bijenwas is gebruikt als vulling terwijl de man nog leefde. In dat geval is het de oudst gedateerde vulling. 'We wisten het meteen dat we op iets bijzonders stuitte', aldus Tuniz.

Ondanks dat het niet te bewijzen valt dat de bijenwas niet voor andere doeleinden is gebruikt en dat de tand mogelijk pas later gebroken is, denken Tuniz en Bernardini dat dit de meest plausibele verklaring is. Zij voeren aan dat de manier waarop de bijenwas op de tand zit, een duidelijke aanwijzing is dat het wel een vulling geweest moet zijn.

Handige tandartsen

De vondst toont aan dat de mensen uit het Stenen tijdperk al handige tandartsen waren. In 2001 waren hier ook al aanwijzingen voor gevonden. David Fryer van de Universiteit van Kansas had toen boorgaten gevonden in 11 tanden tussen de 7000 en 9500 jaar oud. 'Het is altijd moeilijk om met zekerheid iets te zeggen over manipulaties bij tanden en botten die zo oud zijn, maar ik denk dat Tuniz en Bernardini goede argumenten hebben aangevoerd dat de bijenwas als vulling gebruikt is', stelt Fryer.

'Er zijn meerdere argumenten aan te voeren dat bijenwas een logische keuze is als materiaal voor een tandenvulling', zegt Stephan Buckley van de Universiteit van New York. Buckley was onderdeel van een team dat kort geleden heeft aangetoond dat Neanderthalers al geneeskunst toepasten. 'Het smeltpunt van de was is laag, dus het is makkelijk te smelten en het wordt weer hard op kamertemperatuur.' Buckley zegt ook dat bijenwas honing bevat en dat dat een antibacteriële werking heeft.

'Hoe meer we te weten komen over prehistorische mensen, des de meer waarderen wij hun geavanceerde technieken', zegt Fryer van de Universiteit van Kansas. 'Ze deden toen al zoveel interessante dingen, die we nu pas te weten komen door zorgvuldige observatie en verbeterde technologie.'

Kronen

Het probleem met chinese kronen zie hier.

Wortelkanaalbehandelngen

Wortelkanaalbehandelingen en ziekten

Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat wortelkanaalbehandelingen in een tand of kies kunnen leiden tot ziekten elders in het lichaam. Met name reuma, multiple sclerose en orthopedische ziekten vinden veelal hun oorsprong in worteldode tanden en kiezen. Ook weefselbeschadigende ziekten zoals kanker, alsmede allergische reacties, kunnen het gevolg zijn van dergelijke tandheelkundige behandelingen. In tegenstelling tot vroeger, toen men en ontstoken tand of kies gewoonweg trok, deed begin vorige eeuw de zogeheten conserverende tandheelkunde haar intrede. Hierbij stond behoud van het gebit voorop. Omdat het trekken van tanden en kiezen niet meer populair was, namen nieuwe technieken, waaronder de zenuw- of wortelkanaalbehandeling, een centrale plaats in.

Als een tand of kies ontstoken is, zal de tandarts dan ook snel overgaan tot een wortelkanaal-behandeling. Hierbij wordt het zenuwkanaal uitgeboord en afgesloten met lichaamsvreemd materiaal. Men spreekt dan over een "worteldode" tand of kies. Tot op heden ging men ervan uit dat een dergelijke behandeling geen nadelige invloed had. Toch is al lang bekend dat een "dode" tand of kies giftige stoffen (o.a. mercaptanum en thio-ether) produceert, die via het kaakbot door het hele lichaam worden verspreid. De uiteenlopende manieren waarop mensen reageren op micro-organismen, hun afbraakproducten en antigenen wordt te weinig onderkend. Dit wordt gesteld door Prof. Dr. S. K.Thoden van Velzen (tandarts), Prof. Dr. L.Abraham-Inpijn (Internist en Dr. W. R. Moorer (microbioloog).

Men dient zich er meer en meer bewust van te zijn dat de eigenschappen van de multiple micro-organismen enerzijds en het afweersysteem van de individuele patiënten anderzijds, leiden tot grote verschillen in wisselwerking tussen aanval en verdediging. Dit betekent dat er een grote variatie in ziektebeelden kan ontstaan (Thoden van Velzen, Abraham-Inpijn, W.R.Moorer, Hiller, Gabelein, Schlauck, et.al. ). De Amsterdamse onderzoekers stellen verder vast dat sommige organen in het lichaam door hun vaatstructuur als het ware zijn voorbestemd voor beschadiging van in het bloed circulerende immuuncomplexen. Vooral nieren, kleine slagaders, huid, longen, gewrichten en ook ogen (denk hierbij bijvoorbeeld aan iritis reumatica) zijn gevoelig voor letsel door deze verbindingen afkomstig van een focus uit het gebit.

Zo is het ook onomstotelijk en wetenschappelijk bewezen dat mondbacteriën bekend zijn om hun hechtvermogen aan de wand van cellen of aan andere oppervlakten. Aangetoond is immers dat bijvoorbeeld mondbacteriën zoals de S. Mutans en S. Sanguis zich op de hartkleppen kunnen koloniseren en als zodanig een subacute endocarditis veroorzaken (Miescher, Bohm, Thoden van Velzen, Abraham-Inpijn, W.R.Moorer, Hiller, Gabelein, Schlauck, et.al. ). De auteurs stellen ook vast dat bijvoorbeeld tandplaque en de dode inhoud van een wortelkanaal aantoonbare hoeveelheden endotoxinen bevatten. Voorts dat zij duidelijke aanwijzingen hebben dat onbegrepen aandoeningen zoals zenuwpijnen (neuralgieën, lichte verlammingen in het gezicht, koorts en disfunctie van witte bloedcellen moeten worden toegeschreven aan de werking van een of meerdere toxinen van een haard in de mond (Geknars van tanden - blz.147, M.A.J. Eijkman).

Belangwekkend voorbeeld is ook het onderzoek van Weston Price (Meinig Georg E.Root Canal Cover Up Exposed. Bion Publishing USA, ISBN: 0-945196-14-8), dat is uitgevoerd onder auspiciën van het "Research Institute" van de American Dental Association.

Worteldode kiezen van patiënten werden onder de huid van konijnen geïmplanteerd. De patiënten hadden klachten van reumatische aard, hartklepontstekingen, maagzweren, blaas- en nierontstekingen, gynaecologische klachten, oog- en leverziekten en afwijkingen aan het zenuwstelsel.

Het bijzondere was dat patiënten, na verwijdering van de dode tand of kies, vaak opknapten, maar nog frappanter was het feit dat de konijnen dezelfde ziekten als van de patiënt ontwikkelden. De worteldode kies moet dus worden gezien als de veroorzaker van de ziekte of aandoening en kan deze dus overbrengen.

Geconcludeerd kan worden dat chronische ontstekingen (focale infecties) elders in het lichaam ziekten kunnen veroorzaken. In het hoofdgebied is de belangrijkste zetel van deze haarden het gebit. Dit betekent dat elke tand met een niet-vitale pulpa verdacht is en dat ook paradontale ontstekingen kunnen fungeren als infectiebronnen.

Bron: www.praktijksolleveld.nl

Video - the dangers of root canal therapy

A short trailer of the fully referenced one hour documentary about the dangers of Root Canal therapy and the dental professions arrogant refusal to acknowledge the published science. At www.lammag.com and www.bcd.com.au

Protocol for removal of a (root filled) tooth

It is believed by some dentists that the use of antibiotics may convert the osteoblasts back into osteocytes, leaving a cap of bone over the socket area; but the internal portion may not heal and years later may be found an empty socket (restostitis) , lined by the deleterious effects of the autoimmune process. In view of the problems of cavitations, it is suggested that dentists and oral surgeons who remove teeth, adopt the following protocol that has been used successfully since 1990 in the United States. After the tooth has been removed, slow speed drilling (with a number 8) round burr is used to remove one millimeter of the entire bony socket including the apex area. The purpose of this procedure is to remove the peridontal ligament and the first millimeter of bone, as they are usually infected with bacteria and the toxins that live in the dentin tubules. The peridontal ligament is always infected and most of the time the adjected bone is likewise diseased. While this procedure is being done, irrigate the socket with a solution of water + Ozon via a Monojet 412, 12 cc syringe. This syringe has a curved plastic tip and is very handy in carrying out the procedure. Two or three syringes of the mentioned solution may be needed.

In cutting the bone, not only are the toxins removed, but the bone is 'perturbed'. This perturbation of the bone stimulates a change of osteocytes to osteoblasts cells. After the socket has been cut, it shoud be filled with a non-vasoconstrictor local anaesthetic. Allow the liquid local anaesthetic to set for about thirty seconds. Next, suction should be applied gently to the socket area so that the majority of the anaesthetic is removed, but there is still a substantial coating of the anaesthetic over the bony interior. This further perturbs the bone cells to encourage osteoblastic action and the bone healing.

Then for four or five five weeks, once a week inject the operated zone with a non-vasoconstrictor local anaesthetic after Laser 10 Hz application during 4 minutes. When this protocol is followed the tooth socket usually heals much more rapidly, with less bleeding and pain. The procedures provided in this protocol should be used by dentists or physicians in order to assure that patients, having infected teeth removed, will also have all adjoining infected tissue removed thereby facilitating full return to health.

The procedures provided in this protocol may be copied by readers.

Bewerkte bron: Root Canal Cover Up - Meinig - USA.

apexresectie.jpg

Tandvlees

Tandvleesproblemen vormen een risicofactor voor acute hart- en vaatklachten.

Van tandplaque naar acuut infarct

Heel veel mensen hebben last van tandplaque, een laagje aanslag op de tanden. Dat lijkt heel onschuldig. Maar in feite is tandplaque een opeenhoping van bacteriën in de mond. Wanneer de plaque niet verwijderd wordt kan het tandvlees gaan ontsteken. Dan kunnen de bacteriën of bestanddelen ervan in de bloedbaan terechtkomen en elders in het lichaam schade veroorzaken. Bekend zijn hartklepontstekingen die veroorzaakt worden door S. sanguis, een bacterie die een belangrijke rol speelt bij parodontitis. Parodontitis is een ernstige tandvleesontsteking. Steeds duidelijker blijkt uit onderzoek dat veel meer hart- en vaatklachten samenhang vertonen met parodontitis. Zo kan een acuut hartinfarct of een beroerte ook veroorzaakt zijn door ontstoken tandvlees. Hart- en vaatziekten vormen de eerste doodsoorzaak in de westerse wereld. In Nederland sterven jaarlijks 140.000 mensen, waarvan gemiddeld 50.000 aan hart- en vaatziekten.

Het belang van mondhygiëne

Al sinds het begin van de eeuw was er belangstelling voor de relatie tussen de gezondheid van het gebit en algemene gezondheidsklachten. Een Engelse arts, William Hunter, vroeg als eerste aandacht voor tandholtes als brandhaard van bacteriële ontstekingen die infecties en ziektes door het hele lichaam kunnen veroorzaken. Vandaag de dag zijn er nog maar weinig mensen die veel tanden en kiezen missen, en over het algemeen is de mondhygiëne enorm toegenomen. Toch is de aandacht voor de relatie tussen de gezondheid van de mond en de algehele lichamelijke gezondheid de laatste jaren weer sterk toegenomen. Sinds eind jaren tachtig zijn er diverse grote en kleine (bevolkings)onderzoeken gedaan waaruit een samenhang bleek tussen de conditie van tanden en tandvlees en acute hartinfarcten en beroertes. Of het verband ook causaal is kan nog niet met zekerheid worden gezegd, al lijkt het er wel sterk op. Ook is wel gesuggereerd dat een slechte mondhygiëne een symptoom is van slechte gezondheidsgewoonten die de verhoogde kans op hart- en vaatziekten kunnen verklaren. Maar ook na correctie voor leefstijlfactoren bleef de conditie van het gebit als een zelfstandige risicofactor overeind.

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft tandvleesproblemen

Nederlanders poetsen gemiddeld twee keer per dag en dat is in principe genoeg. Maar als we niet ook regelmatig flossen en tandenstokers gebruiken, is de kans toch groot dat er voedselresten in onze mond achterblijven. En die veroorzaken op den duur ontstekingen aan het tandvlees. Volgens een onderzoek van het NIPO heeft meer dan de helft van de Nederlanders tandvleesproblemen.

Parodontitis en hart- en vaatziekten

De meeste onderzoeken hebben zich gericht op de relatie tussen parodontitis en hart- en vaatklachten. Parodontitis is een ernstige vorm van tandvleesontsteking en is het meest voorkomende dentale probleem van dit moment. Onbehandelde gaatjes (cariës) en uitvallende tanden en kiezen kennen waarschijnlijk ook een relatie met hart- en vaatziekten, maar omdat ze zoveel minder voorkomen is dit minder het terrein van onderzoek geweest.

Enkele cijfers uit onderzoek

Zo werd in 1993 in een groot onderzoek bij 10.000 personen vastgesteld dat de kans op hart- en vaatziekten met 25 tot 50% was verhoogd bij patiënten met parodontitis en dat de kans op overlijden daaraan bij deze groep 3 keer hoger was.

In een andere studie een paar jaar later werden 1.147 mannen met parodontitis vergeleken met een groep gezonde personen. Naar voren kwam dat de mannen met de tandvleesontsteking 1,5 keer zo snel hart- of vaatafwijking ontwikkelen, dat er 1,9 keer vaker een fataal hartinfarct ontstaat en dat de kans op een herseninfarct 2,8 keer zo groot is.

Ook in een ander internationaal onderzoek werd gekeken naar de relatie tussen parodontitis en een fataal hartinfarct. Een groep mensen tussen 35 en 44 jaar, allemaal met ernstige parodontitis, werd vergeleken met een zelfde leeftijdsgroep zonder parodontitis. Er kwam een nauwe relatie naar voren tussen parodontitis en de kans op een fataal hartinfarct.

Pas op: van plaque naar parodontitis

Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door neerslag van tandplaque. Tandvleesontsteking is gewoonlijk pijnloos. Als er echter niets aan wordt gedaan kan het leiden tot parodontitis. Dat is een zware ontsteking van het tandvlees. De tandvleesrand laat los van de tand of kies en vormt zogenaamde tandvleespockets waarin zich steeds meer concrement, een heel hard soort tandsteen, ophoopt. De bacteriën die parodontitis veroorzaken kunnen zich ook over het hele lichaam verspreiden en verschillende ernstige aandoeningen veroorzaken of ziekteverschijnselen verergeren.

Het concrement moet door de tandarts goed worden weggehaald en de tandvleespockets moeten regelmatig professioneel worden gereinigd.

Hoe is de samenhang te verklaren?

De basis van hart- en vaatziekten ligt in de vorming van zogenoemde arteriosclerotische plaques in de bloedvaten van de aderen. Dit proces wordt ook wel aangeduid als aderverkalking (al is het niet alleen kalk dat voor de neerslag vormt, maar bijvoorbeeld ook cholesterol). Op de plaques in de bloedvaten kunnen zich makkelijk bloedstolsels hechten waardoor een infarct kan ontstaan. Een aantal mondbacteriën kunnen dit proces van aderverkalking versnellen. Voorbeelden zijn de eerder genoemde S. Sanguis, maar ook de P. Gingivalis; bacteriën die een belangrijke rol spelen bij parodontitis en die de klontering van bloedplaatjes stimuleren. Dit is een van de verklaringen waarom parodontitis een grotere kans geeft op een hart- en herseninfarct.

Risicofactoren voor hart- en vaatziekten

Andere verklaringen lopen meer indirect: de bacteriën veroorzaken een (biochemische) reactie in het lichaam (via een verhoogde aanmaak van eiwitten of witte bloedcellen, en specifieke immuunreacties) die op hun beurt invloed uitoefenen op de conditie van hart en bloedvaten. Het voert te ver om in deze folder dieper in te gaan op alle processen die het verband tussen parodontitis en hart- en vaatziekten precies kunnen verklaren. Maar dat het verband er is, daar twijfelt eigenlijk niemand meer aan. Voor een gezond gebit en een gezond hart! Goed poetsen in combinatie met flossen en reinigen met tandenstokers kan plaque en dus ook parodontitis voorkomen en daarmee een groter risico op hart- en vaatziekten!

Conclusie

Uit diverse onderzoeken van de laatste tien jaar is overduidelijk vastgesteld dat er een nauwe relatie bestaat tussen parodontitis en aderverkalking en de gevolgen ervan: een hart- en herseninfarct. Beide aandoeningen komen bij het merendeel van de volwassen bevolking voor. Beide hebben ook dezelfde risicofactoren zoals roken, stress en diabetes. Of er ook daadwerkelijk een oorzakelijk verband is, zal nog moeten worden bewezen, maar het ligt wel in de lijn der verwachting. Een goede orale gezondheid is dus niet alleen voor het behoud van het gebit noodzakelijk, maar geldt ook als een preventieve behandeling van hart- en vaatziekten die mogelijk vele doden per jaar kan voorkomen.

Meer tandgevaar!

De meeste onderzoeken hebben zich gericht op tandvleesontsteking als ziekteverwekker. Maar er zijn veel meer gebitsproblemen die een relatie vertonen met onze gezondheid. Zo is er volgens diverse wetenschappers een relatie tussen chronische aandoeningen en tandabcessen, wortelkanaalbehandelingen, excavitaties, stoorvelden in het gebit en kwik in amalgaamvullingen. Zo is kwik bijvoorbeeld 50x giftiger dan arsenicum en direct vetoplosbaar waardoor het gemakkelijk de bloed/hersenbarrière passeert, in de hersenen wordt opgeslagen en hersencellen vernietigt. Tandartsen zou daarom verboden moeten worden nog langer met kwik te werken. Uitgebreide informatie hierover kunt u vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Biologische tandheelkunde NVBT.

Bronnen: alle gemelde onderzoeken en Walter J. Loesche, DMD, PhD, Periodontal disease; link to cardiovascular disease. En: Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde, november 2002; 109: 449 - 453

Uitgebreide informatie mbt gezondheid van je hart is te vinden op Fonds voor het hart