Rob's web

Weston A. Price

Home - Voedingsleer - Dieëten - Weston A. Price


Wise Traditions Banner

Over Weston A. Price

Dutch Translation by Rob Hundscheidt

Over Weston A. Price

Dr. Weston A. PriceIn de vroege 1930er jaren startte een tandarts uit Cleveland een reeks unieke onderzoeken. Hij reisde voor de volgende tien jaar naar geïsoleerde delen van de wereld om de gezondheid van door Westerse beschaving onberoerde bevolkingen te bestuderen. Het was zijn bedoeling om de factoren te ontdekken die verantwoordelijk zijn voor goede gezondheid van de tanden. Zijn onderzoeken onthulden dat dentale cariës en een vervormd gehemelte, resulteerde in scheef en verkeerd staande tanden het resultaat waren van voedingsdeficiënties en niet als gevolg van overgeërfde genetische afwijkingen.

De bevolkingsgroepen die Price bestudeerde waren afgezonderd liggende dorpen in Zwitserland, Keltische gemeenschappen in de Buitenste Hebriden, inheemse mensen van Noord Amerika, Melanesië en Polynesische Zuid-Zee IJslanders, Afrikaanse bevolkingen, Australische Aborgines de Maori uit New Zeeland en inheemse bevolkingsgroepen van Zuid-Amerika. Dr. Price bevond dat mooie recht staande tanden, vrij van tandverval, mooie lichaamsbouw, weerstand tegen ziekte. en goede karakters typisch waren voor oorspronkelijke bevolkingsgroepen op hun traditionele dieten, rijk aan essentiële voedingsfactoren.

Toen Dr. Price het voedsel van de geïsoleerde bevolkingsgroepen analyseerde, bevond hij dat in tegenstelling tot het hedendaagse dieet, dit dieet tenminste vier maal zo veel de water-oplosbare vitamines opleverde, calcium en andere mineralen, en ten minste TIEN maal de vet-oplosbare vitamines van dierlijke voedsel zoals boter, vis-eieren, schaaldieren en organisch vlees de erge cholesterolrijke voedselsoorten die nu angstvallig vermeden worden door het Amerikaanse publiek als zijnde ongezond.

Dr. Price ontdekte dat deze vet-oplosbare vitamines vitamines A en D katalisators van de mineralenabsorptie en proteine gebruik zijn. Zonder deze kunnen we geen mineralen opnemen, egaal hoeveel ze ook aanwezig mogen zijn in ons voedsel. Hij ontdekte ook een in vet oplosbare voedingsstof die hij de Activator X noemde, die aanwezig is in schaaldieren en organisch vlees en boter van koeien die in de lente en herfst snel groeiend groen gras aten. Alle groepen hadden een bron aan Activator X in hun dieten.

De geïsoleerde bevolkingsgroepen die Dr. Price onderzocht begrepen het belang van de voeding van voor de conceptie voor beide ouders. Vele bevolkingsgroepen verlangden een periode van speciale voeding voor de conceptie, waarin voedingsrijk voedsel werd gegeven aan jonge mannen en vrouwen. Diezelfde voedselsoorten werden als belangrijk beschouwd voor zwangere en zogende vrouwen en opgroeiende kinderen. Price ontdekte deze als zijnde bijzonder rijk aan mineralen en in vet-oplosbare activators die alleen in dierlijk vet gevonden worden.

De geïsoleerde bevolkingsgroepen die Price fotografeerde - met hun mooie lichamen, goede voortplanting, emotionele stabiliteit, en afwezigheid van degeneratieve ziektes stonden in scherp contrast tot de beschaafde moderne mensen die leefden op de "ontheemde voedselsoorten van de moderne comercie", inclusief suiker, witte bloem, gepasteuriseerde melk, weinig vet bevattende voedselsoorten, en gerieflijke samenstellingen, gevuld met bulkers en additieven. De ontdekkingen en conclusies van Dr. Price worden gepresenteerd in zijn klassiek boek Nutrition and Psychical Degeneration. Het boek bevat sensationele foto's van mooie, gezonde primitieve mensen en illustreert op een onvergetelijke manier de lichamelijke degeneratie die optreedt als mensen uit die bevolkingsgroepen hun voedende traditionele dieet afzworen ten gunste van moderne gerieflijke voedselsoorten.

Tekst bij foto's:

De foto's van Dr. Weston Price illustreren het verschil instructuur van het gezicht tussen diegenen op het oorspronkelijke dieet en diegenen waarvan de ouders het "beschaafd dieet" bestaande uit gedevitaliseerd verwerkt voedsel hadden aangenomen.

Primitive Seminole Modernized Seminole

Het "primitieve Seminole meisje (links) heeft een breed, fraai gezicht met voldoende ruimte voor de tandenrij. Het "gemoderniseerde" Seminole meisje (rechts), geboren uit ouders die van hun traditionele dieet waren afgestapt, heeft een smaller gezicht, scheef staande tanden, en een verminderde immuniteit tegen ziektes.

De aard en samenstelling van traditionele dieten

 1. De dieten van gezonde, primitieve en niet-geindustrialiseerde volkeren bevatten geen geraffineerde of gedenatureerde voedselsoorten zoals geraffineerde suiker of mais-siroop; geen witte bloem of ingeblikt voedsel, geen gepasteuriseerde, gehomogeniseerde afgeroomde melk of melk die laag in vetgehalte was; geen geraffineerde of gehydrogeneerde plantaardige olien; proteine poeders; kunstmatige vitamines of toxische kleur-, geur- en smaakstoffen.
 2. Alle traditionele culturen consumeren de een of ander soort dierlijk proteine of vet van vis en ander zeevoedsel; water en land gevogelte; land dieren; eieren, melk en melkproducten; reptielen en insecten. Het hele dier wordt opgegeten - spiern organen botten en vet.
 3. Primitieve dieten bevatten minstens VIER maal zo veel calcium en andere mineralen en TIEN maal zo veel vet oplosbare vitamines van dierlijke vetten (vitamine A, vitamine D en de zg. X- Activator) dan het gemiddelde amerikaanse dieet.
 4. Alle traditionele culturen worden sommige dierlijke producten rauw gegeten.
 5. Primitieve en traditionele dieten hebben een hoog enzymengehalte uit rauwe zuivelproducten, rauw vlees en vis; rauwe honing; tropisch fruit; koud geperste olien; wijnen en ongepasteuriseerd bier; en natuurlijk geconserveerde melkzuurgefermenteerde groenten; fruit, dranken, zuivelproducten, vlees en condimenten.
 6. Zaden, granen en noten worden geweekt, gekiemd, gefermenteerd of natuurlijk gelaten teneinde de natuurlijk daar in voorkomende anti-voedingsstoffen in dit voedsel te neutraliseren, zoals bijvoorbeeld het fytinezuur, de enzyme inhibitoren, tannines en complexe koolhydraten.
 7. Het totale vetgehalte van traditionele voeding varieert van 30 80% maar alleen maar 4% van de calorieen komt uit meervoudig onverzadigde olieen die natuurlijk voorkomen in granen, peulvruchten, noten, vis, dierlijke vetten en groenten. Het evenwicht van de vet-calorieen is in de vorm van verzadige en enkelvoudig onverzadigde vetzuren.
 8. Traditionele dieten bevatten bijna dezelfde hoeveelheden omega-6 en omega-3 essentiele vetzuren.
 9. Alle traditionele dieten bevatten wat zout.
 10. Traditionele culturen consumeren dierlijke botten, gewoonlijk in de vorm van gelatine rijk soepen.
 11. Traditionele culturen maken voorzieningen voor de gezondheid van toekomstige generaties door ze te voorzien in speciale voedingsrijke voedselsoorten voor aankomende ouders, voor zwangere vrouwen en opgroeiende kinderen; door juist ruimte voor de kinderen te laten; en door de jongeren de principes van een juist dieet te leren.

Verward over vetten?

De volgende voedingsrijke traditionele vetten hebben gezonde bevolkingsgroepen duizenden jaren lang gevoed:

De volgende moderne nieuwe vetten kunnen kanker veroorzaken, hartziekte, stoornissen in het immuunsysteem, leerstoornissen, groeiproblemen en osteoperose.

Dietische richtlijnen

 1. Eet onverwerkt natuurlijk voedsel.
 2. Eet rundvlees. Lam, orgaanvlees, gevogelte en eiren van op de weide lopende dieren.
 3. Eet wilde vis (niett commerciëel gekweekte) en schaaldieren van onvervuild water.
 4. Eet vol-vetmelkproducten van met gras gevoerde koeien, bij voorkeur rauw of gefermenteerd, zoals onverwerkte yogurt, gefermenteerde boter, onverwerkte kaas en verse en zure room (geïmporteerde kazen waarvan op het etiket staat "melk" of "verse melk" zijn rauw.
 5. Gebruik rijkelijk dierlijke vettten, in het bijzonder boter.
 6. Gebruik alleen traditionele vetten en olie inclusief boter en ander dierlijk vet, extra virgin olijf olie, koudgeperste sesam-en lijnzaadolie en de tropische olie kokos en palmolie.
 7. Neem regelmatig levertraan 1 theelepel per dag voor volwassenen, ½ theelepel per dag voor kinderen onder de 12 jaar.
 8. Eet vers fruit en groenten, bij voorkerur biologisch in salades en soepen, of licht gebakken met boter.
 9. Gebruik onverwerkte granen en noten die voorbereid werden door ze te weken, te kiemen of te laten verzuren ter neutralisatie van het fytine zuur en andere anti-voedingsstoffen.
 10. Neem op regelmatige basis enzymen-verhoogde groenten, fruit en dranken en condimenten in je dieet.
 11. Bereid thuisgemaakte boullions van de botten van kip, rund, lam of vis en gebruik die vrijelijk in soepen, gerechten en sauzen.
 12. Gebruik gefilterd water om te koken of te drinken.
 13. Gebruik on-geraffineerd Keltisch zeezout en een varieteit aan kruiden en spijzen ter stimulatie van de appetite.
 14. Maak je eigen saladedressings met rauwe azijn, extra virgin olijfolie en koudgeperste lijnzaadolie.
 15. Gebruik natuurlijke zoetmakers in mate, zoals rauwe honing, ahorn siroop, gedroogd rietsuikersap en steviapoeder.
 16. Gebruik alleen ongepasteuriseerde wijn of bier in strikt matige hoeveelheden bij de maaltijden.
 17. Kook alleen in roestvrij staal, gietijzer, glas of een goede qualiteit enamel.
 18. Gebruik alleen natuurlijke supplementen.
 19. Zorg voor voldoende slaap, lichaamsbeweging en natuurlijk licht.
 20. Denk positieve gedachtes en minimaliseer en wees vergevingsgezind.

Gevaarlijke voeding

 1. Eet geen commerciëel verwerkt voedsel zoals koekjes, cakes, crackers, tv-hapjes, soft drinks, sausmixen in pakjes, etc. Lees tevens de etiketten!
 2. Vermijd alle geraffineerde zoetmakers zoals suiker, dextrose, glucose en hoog fructose-houdende ahornsirooop.
 3. Vermijd witte bloem-producten en witte rijst.
 4. Vermijd alle gehydrogeneerde of gedeeltelijk gehydrogeneerde vetten en olie.
 5. Vermijd alle plantaardige olie die gemaakt is van soya, mais, saffloer, canola of katoenzaad.
 6. Gebruik geen meervoudig verzadigde vetten om mee te koken, sauteren of bakken.
 7. Vermijd gebakken voedsel, in het bijzonder voedsel wat gebakken is in meervoudig onverzadigde olie of gedeeltelijk gehydrogeneerde olie.
 8. Voer geen strikt vegetarisme door (veganisme); dierlijke producten voorzien in vitale voedingsstoffen die niet worden gevonden in plantaardig voedsel.
 9. Vermijd producten die proteine-poeders bevatten omdat deze gewoonlijk carcinogenen bevatten die gevormd worden gedurende het verwerken er van. De consumptie van proteine zonder de co-factoren die er in de natuur in voorkomen, kan leiden tot gebreken, in het bijzonder aan de vet-oplosbare vitamines.
 10. Vermijd gepasteuriseerde melk; drink geen ultrapasteuriseerde melkproducten, weinig vet bevattende melk, afgeroomde melk, poedermelk of immitatiemelkproducten.
 11. Vermijd eieren die uit de batterij afkomstig zijn en industriëel gekweekte vlees en vis.
 12. Vermijd hoog verwerkt luncheon vlees en sausages.
 13. Vermijd ranzige en onjuist bereidde zaden, noten en granen die in granolas worden gevonden, vlug rijzende broodjes en uitgeperste ontbijtgranen, omdat deze de mineralen-absorbatie blokkeren en problemen in de darm veroorzaken.
 14. Vermijd ingeblikt en bespoten, opgeboend of bestraald fruit en groenen. Vermijd genetisch veranderd voedsel (wordt in de meeste soya-, canola- en mais-producten gevonden)
 15. Vermijd kunstmatige voedseladditieven, in het bijzonder MSG, gehydroliseerde plantaardige proteine en aspartaam, wat neurotioxines zijn. De meeste soepen en boullionmixen en commerciële condimenten bevatten MSG, zelfs als het niet op het etiket staat.
 16. Personen die gevoelig zijn voor koffie en gelijkende substanties, zouden koffie, thee en chocolade moeten vermijden.
 17. Vermijd aluminium bevattende voedselsoorten zoals commerciëel zout, bakpoeder en antaciden. Gebruik geen aluminium kookpannen etc., of deodoranten die aluminium bevatten.
 18. Drink geen gefluorideerd water.
 19. Vermijd synthetische vitamines en voedsel wat deze bevatten.
 20. Drink geen gedistileerde liqueur.
 21. Gebruik geen magnetron.

"Dietische Gevaren" en "Dietische Richtlijnen" werden ontwikkeld in samewerking met de Price-Pottenger Nutrition Foundation.

Wat is er verkeerd aan door de overheid aanbevolen correcte voeding?

"Vermijd verzadigde vetten" Verzadigde vetten spelen een belangrijke rol in het lichaam. Ze voorzien integeriteit aan de celwanden, bevorderen het gebruik van essentiële vetzuren in het lichaam, versterken het immuunsysteem, en dragen bij tot sterke botten. Verzadigde vetten veroorzaken geen hartziekte. In feite zijn verzadigde vetten het voorkeursvoedsel voor het hart. Omdat je lichaam verzadigde vetten nodig heeft, maakt het deze uit koolhydraten en excessief proteine.

"Neem niet te veel cholesterol" De cholesterol in de voeding draagt bij aan de stevigheid van de darmwand en helpt babies en kinderen gezonde hersenen en een gezond zenuwsysteem te ontwikkelen. Cholesterolbevattend voedsel voorziet ook in vele andere belangrijke voedingsstoffen. Alleen geoxideerd cholesterol, wat in de meeste poedermelk en -eieren wordt gevonden, draagt bij tot hartziekte. Poedermelk wordt voor 1 à 2 % aan de melk bijgevoegd.

"Gebruik meer meervoudig onverzadigde olie" Meervoudig onverzadigde olie in meer dan kleinere hoeveelheden draagt bij tot kanker, hartziekte, auto-immuniteitsziektes, leerstoornissen, darmproblemen en voortijdig verouderen. Grote hoeveelheden meervoudig onverzadigde olie zijn nieuwe in het menselijk dieet, als gevolg van het moderne gebruik van commerciële vloeibare plantaardige olie. Zelfs ook olijfolie, een mono-onverzadigd vet wat als gezond wordt beschouwd, kan onevenwichtigheden op het cellulair nivo veroorzaken als het in grotere hoeveelheden wordt geconsumeerd.

"Vermijd rood vlees" Rood vlees is een rijke bron aan voedingsstoffen die het hart en het zenuwsysteem beschermen inclusief vitamine B12 en B6, zink, phosfor, carnitine en Coenzyme Q10.

"Eet minder eieren" Eieren zijn het meest perfecte voedsel van de natuur en wat voorziet in uitstekende proteie, het gamma van voedingsstoffen en belangrijke vetzuren die bijdragen tot de gezondheid van de hersenen en het zenuwsysteem. Amerikanen hadden minder hartziekte als ze meer eieren aten. Vervangers voor eieren veroorzaakten een snelle dood bij testdieren.

"Beperkt het zout" Zout is cruciaal voor vertering en de assimilatie. Zout is ook nodig voor de ontwikkeling en functie van het zenuwsysteem.

"Eet mager vlees en drink laag vethoudende melk" In mager vlees en weinig vet bevattende melk ontbreken de vet-oplosbare vitamines die er voor nodig zijn om proteine en mineralen in vlees en melk te absorberen. De consumptie van weinig vet-bevattende voedselsoorten kan leiden tot een uitputting van de vitamine A en D reservers.

"Begrens de vetconsumptie tot 30% van de caloriëen" 30% caloriëëen als vet is te weinig voor de meeste mensen, leidende tot lage bloedsuiker en vermoeidheid. Traditionele dieten bevatten 40 tot 80% van de caloriëen als gezonde vetten, meestal van dierlijke afkomst.

"Eet 6 à 11 porties granen per dag" De meeste graanproducten zijn gemaakt van witte bloem, waar de voedingsstoffen in ontbreken. Additieven in witte bloem kunnen vitamnine-deficiëntie veroorzaken. Onverwerkte graanproducten kunnen mineralendeficiëntie en darmproblemen veroorzaken, of ze zouden al op de juiste manier bereid moeten worden.

"Eet tenminste 5 porties fruit en groenten per dag" Fruit en groenten krijgen gemidddeld 10 behandelingen met pestidides van af ze zaad zijn tot aan de opslag er van. Consumenten zouden biologische producten moeten kopen. Hier telt de kwaliteit.

"Eet meer soya" Het hedendaagse soya blokkeert de mineralenabsorptie, remt de vertering van proteine, drukt de schildklierfunctie neer, en bevat sterke carcinogenen.

Foto

Traditional Samoan boy Dr. Price bevond consequent dat gezonde geïsoleerd wonende mensen, wiens dieet adequate hoeveelheden voedingsstoffen aan dierlijke proteine en vet bevatte, niet alleen een uitstekende gezondheid hadden, maar ook een aangename gezonde levenshouding. Hij noteerde dat de meeste inwoners van gevangenis en krankzinnigengestichten gezichtsdeformaties hadden die prenatale voedingsdeficiënties aangaven.

Mythes en waarheden over voeding

Mythe: De hartziekte in Amerika wordt veroorzaakt door de consumptie van cholesterol en verzadig vet van dierlijke producten.

Waarheid: Gedurende de periode van de snelle toename van hartziekte (1920 - 1960) nam de amerikaanse comsumptie van dierlijk vet af maar de consumptie van gehydrogeneerd en industriëel verwerkte plantaardige vetten nam dramatisch toe. (USDA-HNI)

Mythe: De verzadigde vetten verstoppen de bloedvaten.

Waarheid: De vetzuren die er in de bloedvatenklonters werden gevonden zijn meestal onverzadigd (74%) van wellke 41% meervoudig onverzadig zijn. (Lancet 1994 344:1195)

Mythe: Vegetariërs leven langer.

Waarheid: Het jaarlijkse overlijdingsaantal van vegetarische mannen is wat meer dan die van niet-vegetarische mannen (93% versus 89%); het jaarlijks overlijdingsaantal aan vegetarische vrouwen is beduidend hoger dan dat van niet-vegetarische vrouwen (86% versus 54%) (Price Pottenger Nutrition Foundation Journal 1998, 22:4:29)

Mythe: Vitamine B12 kan worden verkregen uit bepaalde plantaardig voedselbronnen zoals blauw alg en soyaproducten.

Waarheid: Vitamine B12 wordt niet geabsorbeerd uit planntaardige bronnen. De moderne soyaproducten verhogen de lichaamsbehoefte aan B12. (Soyabonen: Chemnistry &Technology Vol 1 1972).

Mythe: Het cholesterolserum zou voor een goede gezondheid minder moeten zijn dan 180 mol/dl.

Waarheid: Het algehele overlijdings-aantal ligt hoger bij personen met cholesterolwaardes van lager dan 180 mol/dl. (Circulation 1992 86:3)

Mythe: Dierlijke vetten veroorzaken kanker en hartziekte.

Waarheid: Dierlijke vetten bevatten veel voedingsstoffen die beschermen tegen kanker en hartziekte; verhoogd voorkomen van kanker en hartziekte's werden in verband gezien met de consumptie van grote hoeveelheden plantaardige olie. (Fred Proc July 1978 37:2215).

Mythe: Kinderen hebben gezondheidsvoordeel van een laag vethoudend dieet.

Waarheid: Kinderen op laag vet bevattende dieten lijden onder groeiproblemen en om goed daar op vooruit te komen & leerproblemen. (Food Chem. News 10/3/94).

Mythe: "Een laag vethoudend dieet laat je je beter voelen…..en verhoogt je levensvreugde".

Waarheid: Laagvethoudende dieten worden in verbinding gebracht met verhoogd voorkomen van depressie, psychologische problemen, vermoeidheid, geweld en zelfmoord. (Lancet 3/21/92v339).

Mythe: Om hartziekte te kunnen vermijden zouden we margarine moeten gebruiken inplaats van boter.

Waarheid: Margarine-eters hebben twee maal zo veel hartinfarcten dan boter-eters. (Nutrition Week 3/22/91 21:12)

Mythe: Amerikanen consumeren niet voldoende essentiële vetzuren.

Waarheid: Amerikanen consumeren te veel van een soort EFA (Omega-6 EFA's die woreden gevonden in de meeste meervoudig onverzadigde plantaardige olie) maar niet voldoende van een ander soort EFA (omega 3 vetzuren die worden gevonden in vis, vis-olie, eieren van op de juiste manier levende kippen, donker groene groenten en kruiden, en olie uit bepaalde zaden zoals lijnzaad en chia, noten zoals walnoten, en in kleine hoeveelheden in onverwerkt graan. (Am J Clin Nutr 1991 54:438-63).

Mythe: Het "prehistorische dieet" was laag vethoudend.

Waarheid: Door de hele wereld heen zochten primitieve mensen het vet uit vis en schaaldieren, watergevogelte, zoogdieren uit de zee, vogels, insecten, reptielen, knaagdieren, beren, honden, varkens, rundvee, schapen, geiten, wild, eieren, noten en melkproducten. (Abrahams, Food en & Evolution 1987)

Mythe: Een vegetarisch dieet zal je tegen arteriosclerose beschermen.

Waarheid: Het International Arteriosclerose Project bevond dat vergetariërs net zo veel arteriosclerose hadden dan vlees-eters. (Lab Invest 1968 18:498).

Mythe: Een laag vethoudende dieten beschermt tegen kanker

Waarheid: Een recente onderzoek bevond dat vrouwen op een laag vetdieet (minder dan 20%) dezelfde percentage borstkanker hadden als vrouwen die grote hoeveelheden consumeerden. (NEJM 2/8/96).

Mythe: Kokosolie veroorzaakt hartziektes.

Waarheid: Als kokosnoot in een hoeveelheid van 7% van de totale energie werd gegeven aan patiënten die herstellend waren van hartziekte, dan hadden de patiënen meer verbetering in verhouding tot anderen die dit niet namen, en geen verschil was in verhouding tot patiënten die saffloer- of maisolie kregen. Bevolkingsgroepen die kokosolie consumeerden hebben een laag voorkomen van hartziekte. Kokosolie kan ook een van de meest nuttige olie zijn om hartziekte te kunnen voorkomen vanwege de anti-virele en anti-microbische eigenschappen er van. (JAMA 1967 202:1119-1123; Am J Nutr 1981 34 :1552

Mythe: Verzadigde vetten belemmeren de productie van ontstekingremmende prostaglandines.

Waarheid: Verzadigd vet verbetert in feite de productie van alle prostaglandines door de omzetting van de essentiële vetzuren te vergemakkelijken. (Price-Pottenger Foundation Journal 20:3)

Mythe: Arachidonzuur in voedsel zoals lever, boter en eidooiers veroorzaken de productie van "slechte" ontstekingsbevorderende prostaglandines.

Waarheid: De 2 soorten prostaglandines die het lichaam aanmaakt van arachidonzuur veroorzaken zowel bevordering als het remmen van ontstekingen onder de juiste omstandigheden. Arachidonzuur is vitaal voor het functioneren van de hersenen en het zenuwsyteem. (Price-Pottenger Foundation Journaal 20:3)

Mythe: Rundvlees veroorzaakt kanker.

Waarheid: Argentinië, wat een hogere rundvleesconsumptie heeft, heeft een lager percentage darmkanker dan de VS. Mormonen hebben een lager percentage darmkanker dan de vegetarische Zevende Dag Adventisten. (Cancer Res 35:3513 1975).

Mythes en waarheden over soya

Mythe: Het gebruik van soya gaat vele duizenden jaren terug.

Waarheid: Soya werd het eerste gebruikt tijdens de late Chou dynastie (1134-246 v. Chr.), pas nadat de Chinezen geleerd hadden om soyabonen te laten fermenteren om er voedsel zoals tempeh, natto en tamari van te maken.

Mythe: Aziaten consumeren grote hoeveelheden soya als voedsel.

Waarheid: De gemiddelde consumptie van soya in China en Japan is 10 gram (ongeveer 2 theelepels) per dag. Aziaten consumeren soya in kleine hoeveelheden als condiment, maar niet als vervanger voor dierlijk voedsel.

Mythe: Moderne soya heeft dezelfde gezondheidsvoordelen als traditioneel gefermenteerde soya.

Waarheid: Het meeste soyavoedsel van tegenwoordig wordt niet gefermenteerd om de toxines er in te neutraliseren, en wordt op een manier verwerkt die de proteines er in denatureert en het percentage carcinogenen er in verhoogt.

Mythe: Soya voorziet in een compleet proteine.

Waarheid: Soya bonen zijn zoals alle andere peulvruchten deficiënt aan de zwavelhoudende aminozuren methionine en cystine. Daar bij denatureert het moderne verwerken er van het gevoelige lysine.

Mythe: Gefermenteerde soya kan in vegetarische dieten aan vitamine B12 voorzien.

Waarheid: De samenstelling van vitamine B12 zoals die in soya voorkomt, kan niet door het menselijke lichaam gebruikt worden; in feite veroorzaakt soya dat het lichaam meer vitamine B12 nodig heeft.

Mythe: Babyvoeding op basis van soya is veilig voor zuigelingen.

Waarheid: Soya voedsel bevat trypsine-remmers die de proteinevertering belemmeren en de functie van de pancreas aandoen. Bij diertesten leidden dieten die hoog in trypsineremmers lagen tot gebrekkige groei en stoornissen van de pancreas. Soya verhoogt de lichaamsbehoefte voor vitamine D, wat nodig is voor sterke bottten en normale groei. Het phytinezuur in soya resulteert in een gereduceerde biologische beschikbaarheid van ijzer en zink die vereist zijn voor de gezondheid en de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwsysteem. Soya bevat ook geen cholesterol, wat eveneens essentiëel is voor de ontwikkeling van de hersenen en het het zenuwsysteem. Megadosis aan phyto-oestrogenen in babyvoeding op basis van soya hebben mede geleid tot de tegenwoordige trend voor toegenomen voortijdige sexuele ontwikkeling bij meisjes en verminderde of verlate sexuele ontwikkeling bij jongens.

Mythe: Soya voedsel kan osteoperose voorkomen.

Waarheid: Soya kan zowel deficiënties aan calcium als aan vitmine D veroorzaken, die beide nodig zijn voor gezonde botten. Calcium van bottenbouillions en vitamine D uit zeevoedsel, spek en orgaanvlees voorkomt ostoeoperose in Aziatische landen niet de soya.

Mythe: Modern soya beschermt tegen verschillende soorten kanker.

Waarheid: Een rapport van het Britse regering concludeerde dat er een beetje bewijs voor was dat soya-producten beschermen tegen borstkanker en enigerlei andere vorm van kanker. In feite kan soya resulteren in een verhoogd risico aan kanker.

Mythe: Soya beschermt tegen hartziekte.

Waarheid: Bij sommige mensen zal soya de cholesterol verlagen, maar er is geen bewijs er voor dat het verlagen van de cholesterol iemand's risico vermindert om hartziekte te krijgen.

Mythe: Oestrogenen in soya (isoflavonoïden) zijn goed voor je.

Waarheid: Isoflavonoïden uit soya zijn phyto-endocrine ontregelaars. Via het dieet, kunnen ze de ovulatie voorkomen en de groei van kankercellen stimuleren. Het dagelijks eten van maar 30 gram soya (ongeveer 3 eetlepels) kan resulteren in een hypo-thyroïdisme met symptomen van lethargie, constipatie, gewichtstoename en vermoeidheid.

Mythe: Soya is veilig als voedsel en gezondheidsvoordeel voor vrouwen om te gebruiken in hun postmenopausale jaren.

Waarheid: Soya kan de groei van oestrogeen-afhankelijk zijnde tumoren stimuleren en thyroïdeproblemen veroorzaken. Een lage thyroïdefunctie staat in verband met problemen in de menopause.

Mythe: De phyto-oestrogenen in soya voedsel kunnen de mentale alertheid verhogen.

Waarheid: Een recente onderzoek bevond dat vrouwen met de hoogste percentages aan oestrogenen in hun bloed de laagste waardes aan alerte functies hadden; Japanse Amerikaanse tofu-consumptie op de middelbare leeftijd staat in verband met het optreden van Alzheimerziekte in het latere leven.

Mythe: Soya isoflavonoïden en geïsoleerde soyaproteine hebben de GRAS-status (General Recognized as Safe = Algemeen Herkend als zijnde Veilig).

Waarheid: De boogschutter Daniels Midland (ADM) trok recent zijn toepassing voor de FDA van GRAS status van soya-isoflavonoïden na een uitbarsting van protesten van de wetenschappelijke gemeenschap. De FDA beval nooit de GRAS status voor soyaproteien isolaten aan vanwege de bezorgdheid met betrekking tot de aanwezigheid van toxines en carcinogenen in verwerkte soya.

Mythe: Soya is goed voor je sexleven.

Waarheid: Vele diertesten laten zien dat soyavoedsel onvruchtbaarheid bij dieren veroorzaakt. Soya-consumptie vermeerdert de haargroei bij mannen op middelbare leeftijd, wat verlaagde testosteronwaardes aangeeft. Tofu werd door Boedistische monniken geconsumeerd om de libido te reduceren.

Mythe: Soya is goed voor het milieu.

Waarheid: De meeste soya die in de VS groeit is genetisch ontwikkeld om boeren toe te kunnen staan om grote hoeveelheden pesticiden te kunnen gebruiken, wat een grote toxische belasting is voor het hele milieu.

Mythe: Soya is goed voor ontwikkelingslanden.

Waarheid: In derde wereldlanden, vervangt soya de traditionele oogsten en verlegt de toegevoegde waarde van het verwerken er van door de locale bevolking naar multinationale corporaties.

Soya babyvoeding: Anti-baby pillen voor zuigelingen

Babies die gevoed worden met babyvoeding die op soya is gebaseerd hebben 13.000 tot 22.000 maal meer oestrogenen-samenstellingen in het bloed dan babies die op melk gebaseerde babyvoeding krijgen. Zuigelingen die uitsluitend gevoed werden met babyvoeding op basis van soya krijgen het evenredige van minstens 5 anti-babypillen per dag binnen.

Zuigelingen-jongtjes hebben een testosteron-verandering gedurende de eerste maanden van het leven als de testosteronwaardes zo hoog kunnen zijn als die van een volwassen man. Gedurende deze periode, worden baby-jongetjes geprogramnmeerd om mannelijke karakteristieken uit te drukken na de puberteit, niet alleen in de ontwikkeling van hun sexuele organen en andere mannelijke kenmerken, maar ook laten ze patronen beginnen in de hersenen die karakteristiek zijn voor mannelijk gedrag.

Bij dieren indiceert het voeren van soya dat de phyto-oestrogenen in soya krachtige endocrine ontregelaars zijn. Het voeden van babies met op soya gebaseerde babyvoeding wat de bloedstroom overspoelt met vrouwelijke hormonen die het testosteron remmen kunnen genegeerd worden als mogelijke oorzaak van ontregelde ontwikkeling bij jongens, inclusief leer- en concentratiestoornissen. Mannelijke kinderen die aan DES werden blootgesteld - een synthetisch oestrogeen hadden testes die kleiner waren dan normaal.

Bijna 15% van de blanke meisjes en 50% van de Amerikaanse-Afrikaanse meisjes lieten puberiteitskenmerken zien zoals borst-ontwikkeling en schaamhaar vóór de leeftijd van 8 jaar. Sommige meisjes lieten sexuele ontwikkeling zien voor de leeftijd van 3 jaar. Voortijdige ontwikkeling van meisjes werden in verband gebracht met het gebruik van soya en blootstelling aan milieu oestrogenen immitators zoals PCB's en DDE.

Een hoge inname van phyto-oestrogen gedurende de zwangerschap kan zelfs nadelige efffecten hebben in de ontwikkeling van de foetus en het plaatsvinden van de puberteit in het latere leven.

Voor referenties en verdere informatie, zend 12 dollar naar

Soy Alert
PMB 106-380, 4200 Wisconsin Avenue, NW,
Washington DC 20016.

Coronaire hartziektes - Wat de experten er over zeggen

"Hoe meer verzadig vet dat iemand in Framingham, Masschusetts eet, hoe meer cholesterol die eet, hoe meer caloriëen ze eten, hoe lager het cholesterolserum van die mensen. Wij bevonden dat die mensen die het meeste cholesterol aten, die het meeste verzadigde vet aten, die de meeste caloriëen aten, het minste wogen en lichamelijk het meest actief waren." --William Castelli, MD, directerur, The Framingham study.

"De dieet harthypothese heeft zich al herhaaldelik als verkeerd uitgewezen, en toch, vanuit gecompliceerde redenen van trots, profijt en vooroordeel, wordt deze hypothese verder door de wetenschappers aangewend, door de uit de grond oprijzende stichtingen, voedselcompagnies en zelfs regeringsburo's. Het publiek ontvangt de grootste gezondheids schandaal van de eeuw." --George Mann, ScD, MD, voormalige co-directerur, The Framingham Study.

"Een analyse van de cholesterolwaardes bij 1700 patiënten met arteriosclerotische ziektes onthulde geen speciale correllatie met cholesterolwaardes en de aard en omvang van arteriosclerotische ziekte." --Michael DeBakey, MD, beroemd hartchirurg.

"De daar op betrekking hebbende literatuur (op CHD) is doordrenkt met frauduleus materiaal wat is ontwikkeld om negatief bewijs in positief bewijs om te zetten ten gunste van de vethypothese. Die fraude kan men relatief gemakkelijk vaststellen." --Russel L Smith, PhD, Autheur van autoratief onderzoek naar CHD.

"Egaal wat er maar ook hartziekte veroorzaakt, het is niet primair de hoge inname van verzadigd vet." --Michael Gurr, PhD, vermaarde lipide chemicus.

De principes van holostische tandheelkunde

Naast zijn werk over voeding, leidde Dr. Price uitgebreid onderzoek in over de destructieve effecten van wortelkanalen en die gedetaileerd beschreven staan in zijn tweedelige werk Dental Infections Oral & Systemic en Dental Infections & Degeratieve Disseases.

Zijn conclusies die 50 jaar lang door de regulair gevestigde orthodoxe tandheelkunde werden genegeerd, krijgen een hernieuwde acceptatie omdat holistische praktiserenden aan het ontdekken zijn dat de eerste stap om van chronische ziekte te kunnen herstellen vaak inhoudt dat men alle wortel kanalen uit de mond van de patiënt verwijdert. De principes van holistische tandheelkunde, gebasseerd op het werk van Dr. Weston Price zijn als volgt:

Foto's

Goede gezondheid van de tanden begint met een goed dieet van beide ouders. De Samoan jongen op de linkerfoto werd geboren uit ouders die voedingsrijk inheems voedsel aten. De Samoan jongen op de rechterfoto werd geboren uit ouders die van hun traditionele dieet waren afgestapt. Hij heeft een scheve tandenrij en zal vatbaarder zijn voor tandverval en chronische ziektes.