Rob's web

Gelijkstel- en presetcircuit

De twee beschreven telmodulen (100/60- deler en 12 tot 100 deler) hebben in hun eenvoudigste vorm alleen een resetmogelijkheid. Bij toepassing in een digitale klok of een teller met meerdere mogelijkheden is de toevoeging van een gelijkstel- en preset-circuit noodzakelijk.

Dit schakelingetje kan naar keuze een enkele impuls of een reeks impulsen toevoeren aan de teller waar hij voorgeschakeld is. Dit kan dus zowel voor een module, als geschakeld tussen de twee tellers van een module zijn. De werking is eenvoudig. Zolang S1 noch S2 worden ingedrukt, ligt aan de uitgang van N1 een logisch '0'-nivo. Dit heeft tot gevolg dat een signaal via de tweede ingang van N2 wordt doorgegeven, zonder geïnverteerd te worden. In rust heeft deze schakeling dus geen enkele invloed op de werking van de rest van het apparaat.

Fig 1
Fig. 1.

Indrukken van S1 levert een kortstondige extra impuls aan de uitgang van N2 op. Indien op S2 een oscillator wordt aangesloten, dan kunnen met de schakelaar hele impulstreinen worden geïnjekteerd.