Rob's web

VFO voor twee meter

Fig 1
Fig. 1 Schema.

Naar aanleiding van het VFO-artikel van PA0TVH in CQ-PA 27/1971, blz. 436 e.v., wil ik u mijn ervaringen met een VFO voor twee meter doorgeven.

Frequentie drift in een VFO wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door warmte-ontwikkeling. Om die reden werd de oscillator met de grote schermroosterweerstand zo zuinig mogelijk ingesteld. C1 en C2 moeten zo groot mogelijk zijn om de invloed van de buiscapaciteit zo gering mogelijk to doen zijn.

De VFO wordt gevolgd door een buffer/versterkertrap, waarvan in- en uitgang zorgvuldig van elkaar zijn gescheiden door een schotje over de buisvoet. De oscillator kan zowel op 4 als op 8 MHz werken, waarbij de buffer/versterkertrap bij 4 MHz verdubbelt naar 8 MHz.

De HF spanning via 50 pF over 100 kOhm moet ongeveer 7 Volt zijn. Dit signaal kan in plaats van het 8 MHz kristal worden gebruikt.

Een dergelijk gebouwd VFO stuurt een twee meter zender en heeft een dusdanige stabiliteit (afhankelijk van de stevige opbouw), dat na tien minuten geen drift meer op twee meter wordt geconstateerd.

Karel, PA0WEN.