Rob's web

Antenne

In het vorige nummer van dit blad stond een verhaal over de 'Fuchs antenne'.

Er zijn echter nog veel meer antennes die je kunt voeden met een hoge impedantie. Een er van wil ik deze keer beschrijven.

Het gaat hier om een dipool voor drie banden, die aan het eind gevoed wordt en eigenlijk bedoeld is voor een weekendje radio op de camping of iets dergelijks. Een halvegolf dipool heeft van nature een hoge impedantie aan de einden en daar gaan we gebruik van maken. De antenne is ruim tien meter lang en wordt verticaal opgehangen, hoewel je hem natuurlijk ook wel horizontaal kunt gebruiken.

Het voordeel van deze vertical is dat je er geen tegencapaciteiten voor nodig hebt, terwijl tevens de aardverliezen volgens mij klein zijn. Zoals je ziet is het een dipool met spoelen. Die spoelen zijn nodig om er mee op meerdere banden te kunnen werken. Als de spoelen overbrugd zijn is het gewoon een halve golf voor twintig meter en door de spoelen in te schakelen kun je er een halve golf voor dertig- en/of voor veertig meter van maken.

Fig 1
Fig. 1.

De verlengspoel

De spoel bestaat uit twee maal elf windingen van draad met een diameter van ongeveer l mm tegen elkaar gewikkeld. Zonder doorverbinding wordt de hele spoel gebruikt en is de antenne goed voor veertig meter en met de doorverbinding aan 'tap2' is de zaak goed voor dertig meter. De doorverbinding kun je makkelijk maken met een krokodillenklem.

Fig 2
Fig. 2.

Om van de lage impedantie (50 Ω) naar de hoge impedantie van het voedingspunt te komen, moeten we een aanpassing maken. Dat kan simpel met een parallelkring met een aftakking voor de coaxkabel. Om ook dit onderdeel geschikt te maken voor meerdere banden, dan moeten we de spoel van aftakkingen voorzien.

Fig 3

Als het vermogen dat je gebruikt onder de vijftig watt blijft kun je voor de afstemcondensator een gewoon omroeptype kiezen en zelfs wel zo'n plastic gevalletje met kunststofplaatjes tussen de platen uit een draagbare radio.

Dit is een ontwerp waar je nog allerlei andere mogelijkheden mee kunt ontdekken. Gewoon experimenteren met het idee en dan kom je er achter dat er nog veel meer mogelijk is. Dat is de E van VERON! Deze experimenten kunnen we natuurlijk ook uitvoeren tijdens een HF-weekend, zoals de velddagen.

Fig 4
Fig. 4.

PA0ABE, Albert Bloeming.