Rob's web

Atkins dieet

Home - Voedingsleer - Dieëten - Atkins dieet


Dr. Robert C. Atkins (1931-2003) was een hartspecialist uit New York die zich toegelegd heeft op het behandelen van mensen met overgewicht. Hiervoor ontwikkelde hij een geheel eigen dieet, dat lijnrecht tegenover de (ook nu nog) gangbare diëten stond. Het uitgangspunt van het dieet, of liever gezegd de leefwijze van Dr. Atkins komt erop neer dat je onbeperkt eiwitten en vet mag eten. Het eten van koolhydraten moet echter zoveel mogelijk beperkt worden. Atkins gaat ervan uit dat overgewicht te maken heeft met een storing in de stofwisseling. Het hormoon insuline is hierbij de grote boosdoener.

Door een onjuist evenwicht tussen het eten van koolhydraten en de productie van insuline worden er onnodig veel vetreserves aangemaakt en ontstaat een vermoeid en hongerig gevoel. Door het beperken of weglaten van koolhydraten uit de voeding wordt de bloedsuiker gestabiliseerd, de insulineproductie verlaagd en om af te vallen het belangrijkste; de vetreserves worden aangesproken. Deze vetverbranding heet ketose.

Tijdens het volgen van het dieet kun je zelf vaststellen of je in "ketose" bent door jezelf te testen met behulp van Ketostix. Als de vetverbranding in volle gang is merk je al snel dat het hongergevoel vermindert en het afvallen begint. Zonder suikers en geraffineerde koolhydraten valt je lichaam niet terug op een lage bloedsuikerspiegel die het hongergevoel en de vermoeidheid veroorzaakt.

Dr. Robert C. Atkins en zijn onderzoek

Robert C. Atkins, arts, was één van de pioniers van de aanvullende geneeskunde in de Verenigde Staten en één van de beroemdste, succesrijkste en altijd aanwezige voedingsexperts van de afgelopen 40 jaar.

Dr. Atkins werd in Ohio geboren, waar hij ook opgroeide. Hij haalde zijn kandidaats in medicijnen aan de universiteit van Michigan en promoveerde in 1955 als arts aan de medische faculteit van de Cornell universiteit.

Na een opleiding in cardiologie verhuisde dokter Atkins naar New York, waar hij later het Atkins Center for Complementary Medicine oprichtte, één van de grootste faciliteiten in zijn soort.

Hij werd aan het einde van de 20e eeuw door het tijdschrift People één van de 25 "meest intrigerende mensen" genoemd en het tijdschrift Time noemde hem eind vorig jaar nog een van de "mensen die hun steentje bijdroegen", waaruit bleek dat dokter Atkins een cardioloog was met een pioniersgeest ten opzichte van voeding en gezondheid.

Atkins dieet