Een dieët is een voedingspatroon die zorgt voor de juiste nutriëten die het lichaam nodig heeft.
| Voorkeur | Tweede keus | Matig | Niet of zeer sporadisch gebruiken | |
|---|---|---|---|---|
| Granen en graanproducten | Alle gramen | |||
| Groente en fruit | Biologisch | Regulier | Aardappelen en zetmeelrijke groente | |
| Olie voor salades en sauzen | Biologisch Extra virgin met een laag gehalte aan MOV's | Extra virgin | Geraffineerde oliën uit zaden | |
| Olie voor bakken, wokken en frituren | Biologische Extra virgin cocosolie, rode palmolie en rundvet zoals Ossenwit. | Palmolie | M.O.V oliën, geharde oliën en geraffineerde oliën en vetten. | |
| Vis | Makreel, haring, sardientjes en wilde zalm | Magere vis | Gekweekte vis | |
| Eieren | Biologische-dynamisch en biologisch | Vrije uitloopeieren | Scharrel eieren | Legbatterij eieren |
| Noten | Ongebrand | Cashewnoten | ||
| Gevogelte zoals kip en kalkoen | Biologische | Vrije uitloop kip | Mestkip | |
| Dranken | Water | Koffie, thee | Frisdranken, alcohol houdende dranken | |
| Kruiden en specerijen | Verse kruiden en specerijen | Gedroogde kruiden en specerijen | Smaakversterkers (glutamaat) | |
| Zoetmakers | Geen | Stevia | Alle suiker, suiker alcoholen en ook kunstmatige suikervervangers zoals aspartaam | |
| Zuivel | Biologische yogurt en andere zure zuivel producten. | Biologische rauwe melk en producten. | Gepasteriseerde en gesteriliseerde melk. Halfvolle en magere producten. | |
| Vlees | Wild en biologisch rood vlees | Regulier rood vlees | Zwaar bewerkte vleesproducten |