Rob's web

Rauwe voeding

Home - Voedingsleer - Dieëten - Rauwe voeding


Waarom is rauwe voeding zo interessant?

Alles wat groeit in de natuur slaat levensenergie van de zon op in het bladgroen. Dit bladgroen is een belangrijke bron van allerlei mineralen, aminozuren, vitamines en is een wondertje van de natuur. Het stimuleert je darmen, voedt de huid, houd de bloedsuikerspiegel stabiel, heeft een gunstige invloed op je cholesterol niveaus en bloeddruk.

De kleuren in fruit en groente, de pigmenten bevatten belangrijke anti-oxidanten die preventief werken tegen kanker, verouderingen van het lichaam tegenhouden en vele schadelijke afvalstoffen (toxines) in het lichaam kunnen neutraliseren. Het gele pigment bevat bijvoorbeeld luteïne, een belangrijke stof voor je ogen, bladgroen zorgt weer voor een goede doorbloeding van je ogen.

Daarnaast bevat rauwe voeding nog de enzymen die de natuur in de voeding heeft gestopt zodat de mens en dieren dit gemakkelijker kunnen verteren. Dit zit ook bijvoorbeeld in rauwe koemelk, het enzym lactase zorgt voor een betere vertering van de lactose (melksuikers) in melk. Wij drinken geen verse melk meer want melk moet lang houdbaar zijn dus verhit men de milk en hebben we in feite dode melk die moeilijk verteerbaar is geworden.

Dus zodra de mens zijn eten gaat bereiden door middel van bijvoorbeeld verhitting wordt door het kapot maken van oa enzymen en anti-oxidanten de voeding al een stuk minder waardevol. De stoffen die juist voor een betere vertering kunnen zorgen zijn afgebroken en door de verhitting ontstaan extra afvalstoffen.

Door verhitting ontstaan gevaarlijke verbindingen. Deze verbindingen heten heterocyclische aminen. Dergelijke stoffen ontstaan onder de invloed van hitte door de reactie van eiwitten met name met korte suikers of creatine (zoals vooral aanwezig in rood vlees) en nitraat (zoals aanwezig in groenten).

De truc is dus om voeding die je rauw kunt eten ook rauw te eten, dat is de eerste winst. Eet dus veel rauwkost, vers rijp fruit, kiemen en voeding die je zo kort mogelijk verhit.

Wat geeft de meeste schade:

  1. magnetron (grootste verlies van anti-oxidanten)
  2. koken/bakken
  3. kort stomen (verlies 10-20%)

Voordelen van rauw voedsel

Hoge verteerbaarheid, kost dus minder energie
Grote hoeveelheid anti-oxidanten, vitamines, amino zuren en mineralen
Zeer goede reinigers van het lichaam
Bevat hoge kwaliteit cellulair vocht dat lichaam meteen kan gebruiken

Is gekookte voeding giftiger dan rauwe voeding?

Tijdens de verhitting van voeding worden er toxische stoffen vernietigd (bijv bij alfafa) maar ook kunnen er bij hoge temperatuur allerlei toxische stoffen ontstaan.

Op deze kritische site een uitgebreid verhaal over de voor- en nadelen van het koken van voedsel.

www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-1a.shtml

Gratis boek over perfect onbewerkt eten

Uncooked Foods & How to Use Them

Raw for 30 days

De 'back to basic' levenswijze

Het dieet

Hieronder een concept voor een levenslang dieet waarmee je je lichaam voedt met goede voedingstoffen en het ook de middelen geeft om zichzelf te repareren en te herstellen na schade. Hoe meer zaken je in je leven hebt die je gezondheid ondermijnen hoe belangrijker je voeding wordt. Ben je bereid extra moeite te doen voor een langer en gezonder leven negeer dan de mooie advertenties, verpakkingen en gesponssorde sites, tv programma's en bladen van de voedings en pharma industrie en ga terug naar voeding van onze voorouders, oftewel back to basic. Je zult verrast zijn hoe snel je oude patronen kunt veranderen, zeker als je afvalt en je beter gaat voelen. Het is tijd voor de grote schoonmaak!

Rauw of gekookt?

Het klopt dat de structuur van voedsel bij gekookte voeding opengebroken is en dus ook veel toegankelijker is. Maar wat je overhoudt bij gekookte voeding is een lege verzameling van grove voedingsstoffen als koolhydraten, eiwitten en vetten. Daarentegen zijn juist de zeer fijne en belangrijke voedingsstoffen als de mineralen, vitamines, enzymen en ander fytochemicaliën in gekookte voeding flink verminderd, hetzij beschadigd of veranderd, of zelfs geheel afwezig.

Gekookt voedsel is niet verteerd. Het heeft een verteringsstadium doorlopen dat normaal in het lichaam had moeten gebeuren. Door het gebruik van vuur zijn we producten gaan gebruiken die we oorspronkelijk niet zouden eten.

Het ontbijt

banaan

De ochtend is cruciaal en ideaal om vitamines en mineralen op te nemen. Ook bevat je lichaam nog veel afvalstoffen van de nacht en die willen we zo snel mogelijk kwijt. Verleng dus de nacht door licht te ontbijten en zeker geen eiwitten te nemen die je spijsvertering zwaar belasten.

Start met glas lauw water met citroensap, dit zet je lever aan het werk en verwijdert slijm uit de darmen tevens goede bron van Vitamine C

Daarna glas wortelsap, bevat vitamine A en andere goede stoffen. Vers is altijd het best en liefst biologisch

Verder kruidenthee en evt om 10.00 uur een bakje koffie.

Banaan en bijvoorbeeld handje druiven, banaan bevat goede enzymen, kalium, fosfor, foliumzuur, vitamine E en druiven bevatten veel magnesium, druivensuiker (energie) en B vitamines

2 verse wortels, deze bevatten oplosbare vezels (goed voor cholestrol en glucose levels) en alfa en beta-caroteen die belangrijk zijn bij preventie van kanker. Door de vezels te mengen met fruit vertraag je ook de opnames van de suikers en blijft je suikerspiegel stabieler en minder snack/suiker behoefte.

Heb je een trage stoelgang neem dan chlorella of spirulina poeder.

Halverwege de ochtend kun je nog een stuk fruit nemen of een handje rauwe noten of zaden zoals pompoen pitten, sesamzaad of theelepel met sesampasta of amandelpasta of mix daarvan.

Lunch

salade

Salade met koudegeperste olijfolie en veel rauwkost, evt kip of vis of groenteburger / linze burger toevoeger. Kies voor combinaties van veldsla, ruccola, witte kool etc. Zoveel mogelijk rauwkost gebruiken zoals courgette, tomaat, ui, paprika, witlof, komkommer, radijs etc.

Of

Wokschotel met evt 50 gram vis/kip waarbij u olijfolie, sesamolie of kokosolie gebruikt en groente zo kort mogelijk bakt (liever stomen). De laatste 2 minuten voegt u weer een mix van rauwkost toe: courgette, tomaat, ui, paprika, witlof, komkommer, radijs etc dus niet echt meebakken maar slechts opwarmen.

Voeg aan beide schotels altijd een handje gekiemde zaden en gekiemde bonen toe. Deze zit bomvol voedingsstoffen en enzymen. Voorbeelden zijn alfafa, tauget. Er is voldoende aanbod in de gemiddelde reformwinkel en zelf kiemen is het beste.

Namiddag (15.00-16.00 uur)

nuts

Heeft u trek kies dan uit:

Avondeten

potatoe

Warme maaltijd waarbij je kiest voor:

Na-avond

chocolade

Geschikte tussendoortjes

Ben je op gewicht dan kun je tussen de middag wat rijst, gierst of granenpap gaan toevoegen. Kies altijd voor de betere granen zoals spelt, quinoa, havermout en laat bij aanleg tot overgewicht het brood zoveel mogelijk staan, eet dan max 2-3 boterhammen per dag. Wil je afvallen vervang brood dan zoveel mogelijk door gezondere zaken die geen suikers bevatten.

Kankerremmers in eten

Allyl sulfide Ui, knoflook, bieslook prei
Carotenoïden Groene bladgroente, wortel, geel oranje fruit, rood fruit
Curcumins Kurkuma
Flavonoiden Meeste fruit, noten, granen, groentes
Gingerols Ginger
Indoles & isothiocyanates Broccoli, kool, bloemkool en spruitjes
lsoflavonen Soja bonen en tofu
Lignans Soja bonen en lijnzaad
Liminoids Citrusvruchten
Phenolic acids Bessen, druiven, noten en hele granen
Phthalides & polyacetylenes Wortels, pastinaken, koriander, peterselie
Phytates Granen en peulvruchten
Saponienen Bonen en kruiden
Terpenes Kersen, citrus, kruiden

Het verhaal achter dit dieet

Veel mensen klagen over te drukke kinderen, ADHD is het toverwoord. Maar wat gebeurt er in de hersenen als er een overdosis kleurstoffen, e-nummers, suiker en vaccinatie cocktails op jonge leeftijd het lichaam in wordt gebombardeerd? De hersenen krijgen te maken met een stortvloed van chemische stoffen die ons gedrag beinvloeden en ook het immuunsysteem wordt flink belast. Heb je dan een kind wat toch al niet zo sterk is (angstig/verlegen/gevoelig) dan krijg je een sneeuwbal effect wat kan leiden tot allerlei huid, oor en slijmvlies problemen. Wordt een overgevoelig kind dan ook nog eens uit een rustige thuisbasis in een drukke chaotische kinderopvang geplaatst dan is het drama compleet. Voer voor de psychologen maar een drama voor het kind dat toch al niets van onze wereld snapt. Het ene kind keert in zich zelf en het andere kind wordt druk/driftig.

Op lichamelijk gebied wordt dan de belasting nog verder opgevoerd door versneld koemelk en brood in te voeren terwijl juist de jonge darmen zo belangrijk zijn voor je gezondheid. Volgens de Chinezen wordt 90% van de ziektes veroorzaakt door problemen in de darmen. Met name huidproblemen worden nog al eens veroorzaakt door voeding waarvoor onze lichaam intolerant is. Als kind kreeg ik altijd "gezonde" dingen te drinken zoals melk (lactose/koe-eiwit), sinasappelsap (looizuur) en thee (looizuur) en was eeuwig verkouden, misselijk (maagzuur problemen).

Bij overgewicht en ziekte spelen een aantal zaken een rol:

fastfood

Ondervoeding

Je stopt je lichaam vol met bewerkt, gekookt/gebakken en gefrituurd voedsel waarvan de voedingswaarde nog maar een fractie bevat van de oorspronkelijke waarde voor de bewerkingen. Lichaam spreekt eerst de reserves aan, onttrekt belangrijke enzymen voor de spijsvertering aan de organen en andere delen van het lichaam en raakt dan overbelast en wordt vatbaar voor ziekte en beschadigen op cel niveau. Je hongert je lichaam uit waardoor je behoeft aan eten toeneemt (met name suikers en koolhydraten) en belast daarmee nog meer je stofwisseling, suikerspiegel en bij overgewicht ook steeds meer je gewrichten. Eet je teveel dierlijke eiwitten dan verzuurt je lichaam waardoor je problemen nog meer toenemen. Door de grote hoeveelheid afvalstoffen in je lichaam en het tekort aan goede stoffen wordt je sneller moe, krijgt vaker hoofdpijn en andere kwaaltjes en eindig je bij een reguliere huisarts die meer van medicijnen weet dan van voeding en je krijgt een snelle oplossing voor de symptomen. Het onderliggende probleen is echter niet opgelost dus zit je in de vicieuze circel van de gezondsheidszorg waar menig persoon flink over je rug aan verdiend.

Krijg je medicijnen dan los je het ene probleem op en creert een nieuw probleem (wel eens de bijsluiters gelezen?), krijg je antibiotica dan is je onsteking misschien weg maar je darmflora voor een lange periode om zeep geholpen. En juist deze darmflora is essentieel, zonder goede bacteriën en enzymen houdt ons leven eigelijk op. Je wordt ook ouder doordat dit aantal afneemt, de schade aan je cellen groeit door vervuiling, roken, stress etc. Ook het DNA geheugen speelt daarbij een rol, men is druk bezig met onderzoek hiernaar want door manipulatie daarvan zou de mens wel 150-200 jaar kunnen worden. Maar bij de huidige vervuiling van ons leven en voeding zal dat weinig helpen ben ik bang.

Stress

Stess is een bekende veroorzaker van overgewicht en ziekte en speelt een belangrijke rol in het immuun en energie proces. Als je veel stress in je leven hebt kijk dan eens hoe je dit kunt verminderen. Als dit moeilijk gaat ga dan compenseren door meer ontspanning te zoeken. Ga even weg uit de drukte en ga wandelen in de natuur, doe iets creatiefs of ga lekker zwemmen/sporten. Ga je televisie kijken of winkelen dan zoek je opnieuw de drukte op met veel prikkels en storingen en belast opnieuw je hersenen.

Ook je hersenen hebben rust nodig. Slaap is cruciaal, hoe korter deze tijd hoe meer kans op problemen. Er is in Amerika onderzoek gedaan dat bij een grote groep mensen die ipv 8 uur maar 5 uur sliepen. Het bleek dat deze groep een gemiddeld overgewicht van 10-15% hadden. Het probleem van slaap en overgewicht/ziekte zie je ook vaak terugkomen bij mensen die nachtdiensten draaien. Ze houden zich vaak op de been met extra voeding, roken, cola, suikers en koffie. Het is simpel, als je lichaam geen energie uit slaap kan halen dan moet het dus uit extra voeding komen. Ik vermoedt dat ook de extra trek in de avond wordt veroorzaakt door het feit dat we eigenlijk moe zijn en het lichaam zoekt dan extra energie in de vorm van suikers, koolhydraten en vet.

Door kunstlicht negeren we het natuurlijke proces van naar bed gaan als het donker wordt en blijven we vaak dan ook te lang op. Pas als we het donker maken begint het lichaam melatomine aan te maken waardoor we echt slaperig worden. Slapen op een pikdonkere kamer en koele kamer is het beste advies voor een goede slaap.

Een andere probleem met stress is dat je bij passieve stress (werk, relaties, frustatie, faal gevoel, controle verlies) extra cortisol hormonen aanmaakt. Dit hormoon helpt je lichaam om te gaan met chronische stress maar heeft 2 nadelige gevolgen:

Het schijnt dat dit hormoon dat ook je suikerspiegel kan opjagen zelfs eiwitten uit je spieren kan omzetten in glucose wat dan weer als vet opslaat.

Je kan dus lijnen wat je wilt maar als dit hormoon niveau door frustaties en stress continue te hoog is wordt je gewoon van alles dik. Dit wordt nog verergerd door middelen als Prednison die ook voor extra cortisol zorgen. Dit probleem speelt ook bij veel anti-depressiva.

Zover ik nu weet kunnen alleen ontspanning, massage en ginseng dit hormoon niveau wat verlagen. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat mensen die zichzelf succesvol vinden zijn vaak slanker omdat ze een lager cortisol niveau. Dus in andere woorden: succes gevoel maakt slank en stress/faalgevoel maken dik. Als succesvolle mensen onderuit gaan zie je dan vaak ook het gewicht weer toenemen. Dus zorg ervoor dat je dingen gaat doen waarbij je een goed gevoel krijgt en waardering van je omgeving en zorg voor genoeg ontspanning.

Heel interessant is om te weten dat uit onderzoek van de Universiteit Amsterdam (A.P.J. van Eekelen) blijkt dat de afgifte van cortisol (en dus stressgevoeligheid) om 6 uur 's morgens het hoogst is. Dit betekent dus dat je bij een vroeg ontbijt ook meer kans loopt om vet op te slaan omdat dan je suikerspiegel waarschijnlijk ook verhoogd is door dit hormoon. Voor mij des te meer een reden om of fruit of voeding met een lage glycemische waarde te eten (zoals havermout). Ik denk ook dat daarom bij het Atkins in de morgen zoveel eieren worden gegeten, deze bevat veel vitamines, ijzer en eiwit en heeft weinig effect op de suikerspiegel.

Erfelijke belasting

Kan ik niet veel over vertellen. Alleen dat je nog meer rekening zal moeten houden met dingen die deze belasting kunnen verzwaren en nog meer voeding zal moeten gebruiken die de kwaal tegengaat. Pak gewoon Google en zoek op combinaties van het woord voeding en je erfelijke kwaal en lees wat je lezen kan. Hoe meer je weet hoe meer preventie je kan doen om je lichaam sterker te maken en dit probleem zo lang mogelijk uit te stellen. Kijk dus goed naar de familie problemen en wees op je hoede. Door de erfelijke belasting zul je nog voorzichtiger moeten zijn.

Hoe sta je in het leven

We lachen wel eens over Emile Ratelband maar de basis van zijn aanpak, het positieve denken, speelt wel degelijk een belangrijke rol. Als je de hele dag negatief bent dan zal dit een weerslag op je weerstand en gezondheid hebben. Je kan je zelf beklagen over bepaalde zaken maar ook eens kijken wat je zelf kan veranderen of verbeteren. Ieder mens krijgt zijn portie ellende op zijn nek en zal daarmee moeten leren leven. Mensen die hun hele leven alleen maar achter geld en bezit aanjagen komen er op een dag achter dat geld niet gelukkig maakt. En als je door die stress en lange dagen een burnout krijgt of roofbouw op je lichaam hebt gepleegd en daardoor nu ziek bent dan vraag je jezelf af, is het dit waard geweest ? Zonde van je tijd, je kan je aardse bezittingen niet meenemen dus kan beter je tijd hier beter gebruiken en je geluk uit gewone zaken halen. Heb je geen doel in je leven? Kijk dan eens om je heen, er zijn altijd mensen eenzaam of mensen die iemand zoeken om mee te praten/sporten etc. Zoek vrijwilligerswerk of kijk eens naar een leuke bezigheid of hobby zodat je meer mensen leert kennen. Laat je nooit ontmoedigen door anderen, geloof in jezelf en ban negativiteit van jezelf en anderen uit je leven. Ga eens naar de bibliotheek en verdiep je zaken als geloof, spirituele zaken en het menselijke gedrag. Je bent nooit te oud om te leren en de wereld beter te begrijpen. Kijk niet naar dingen die je niet hebt of kunt maar focus op zaken die je wel hebt of kunt.

whitebread

Koolydraten en je suikerspiegel

Als je weinig koolhydraten gebruikt, die ook nog eens langzaam omgezet worden, blijf je bloedsuikerspiegel heel stabiel. Honger ontstaat wanneer je een te lage bloedsuikerspiegel hebt. Eet je koolhydraten, dan krijg je een weer een enorme piek in je suikerspiegel. De energie die het lichaam niet direct kan gebruiken, slaat het op in vetcellen. Zodra die piek weg is, heb je weer honger en de cyclus herhaalt zich, keer op keer. Door je bloedsuikerspiegel continue laag te houden, ontbreken de pieken en heb je minder 'lekkere trek'. En heb je toch honger tussendoor dan neem je een handje ongebrande nootjes, studentenhaver of wat rauwkost. Daarvan piekt de bloedsuikerspiegel ook niet. Eet je bijvoorbeeld wit brood dan heeft dat hetzelfde effect op je suikerspiegel als kristal suiker dus blijf je eten.

Ik vermoedt ook dat met name fastfood bedrijven alleen wit brood serveren om je honger nog verder op te jagen. Neem je bijvoorbeeld alleen die hamburger / kroket met salade dan zal je suikerspiegel al minder beinvloed worden, ook kun je de vette saus natuurlijk even wegschrappen. Een ander trucje is om bij slechte koolhydraten iets te eten dat veel vezels bevat. Volkorenbrood, roggebrood, rauwe groenten, peulvruchten en fruit zitten boordevol vezels en zorgen ervoor dat je suikerspiegel minder stijgt dan wanneer je alleen koolhydraten eet zoals wit brood en witte rijst. Eet je graag een wit bolletje neem deze dan met bijvoorbeeld rauwkost (wortel, komkommer, tauge etc), dan is het effect op je suikerspiegel al een stuk minder. Koffie jaagt ook je suikerspiegel op dus kijk uit met vet eten als je koffie drinkt.

Als ik zelf iets ga eten waarvan ik weet dat de energie te snel vrijkomt zoals produkten met suikers/snelle koolhydraten dan eet ik ook snel wat rauwe wortel daarnaast om de schade te beperken. Doe ik ook als ik zetmeelrijke groente eet zoals banaan en aardappelen. Krijg je teveel pieken per dag dan vergroot je de kans op het krijgen van Diabetes 2. Teveel snelle koolhydraten zorgen er op termijn voor dat je uiteindelijk je alvleesklier overbelast en chronisch ziek wordt.

Overige tips

Eiwitdieet mogelijk slecht voor hart

Er zouden wel eens haken en ogen kunnen zitten aan de nieuwste trend op het gebied van afslankdiëten; het eiwitdieet. De trendy eiwitrijke diëten die in de tijdschriften opduiken verhogen de concentratie van het intensief onderzochte aminozuur homocysteïne, dat in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Dat schrijven onderzoekers van het Wageningen Centre for Food Sciences (WCFS) in de American Journal of Clinical Nutrition.

Twee, drie jaar geleden was het Atkinsdieet nog dé manier waarop westerlingen hun overgewicht te lijf gingen. Dit dieet, waarbij afslankers zonder beperkingen vetten en eiwitten mogen eten maar voorzichtig aan moeten doen met koolhydraten, maakt op dit moment ruimte voor dieetvormen met veel eiwitten. Levensmiddelen met weinig vet en veel eiwitten, zoals mager vlees en magere zuivel, vervangen hierbij voor een deel producten die veel koolhydraten bevatten, zoals brood of aardappels. Daardoor is het makkelijker om zonder hongergevoelens de inname van kilocalorieën terug te schroeven.

Voedingsonderzoekers studeren intensief op homocysteïne. Hoge concentraties gaan samen met hartinfarcten en andere hart- en vaatziekten, terwijl de concentratie door zoiets eenvoudigs als wat extra B-vitamines is te verlagen.